fredag 27 juni 2014

Miljöaktuellts miljörankning

Rankningar ska man ta med en nypa salt men denna förtjänar trots allt att kommenteras på min blogg tycker jag. År 2009 hade vi plats 78. Sedan sjönk vi till plats 217, därefter upp till 175 år 2011, plats 110 år 2012 och plats 282 i fjol och nu iår på 281. 





−172 172,4 Torsby kommun
Kommun:  Länsplac. 2014:   Totalplacering:

Kalmar              1                            53
Nybro                2                           83
Västervik            3                          85
Borgholm          4                           89
Emmaboda       5                         133
Torsås               6                         141
Hultsfred           7                         146
Oskarshamn     8                         149
Mörbylånga      9                          225
Mönsterås       10                         237
Högsby            11                        266
Vimmerby        12                        281

Läs mer här http://miljoaktuellt.idg.se

Vi har mycket att jobba med i Vimmerby kommun vad gäller miljöarbetet och hultsfreds samverkan kanske kan hjälpa oss en del när man ser deras placering. 

De initiativ som jag tillsammans med andra i Vimmerby , har tagit eller arbetat i är tre miljoner till soleleinvesteringar de närmaste tre åren i budgeten (nu krävs verkstad för att det ska byggas på också), satsningar på fordonsgas , nytt sopsorteringssystem som införs den 1 januari 2015, Ladda Vimmerby med syfte att bygga infrastruktur för elbilar, ändra vattendomen för Yxern, Miljönätverket i Vimmerby, Hållbar utveckling ur Barn och ungdomars initiativ mm. 

Men nu ligger Vimmebry kommun sist i länet vad gäller miljöarbete trots att vi har en mycket väl utbyggd fjärrvärme. 

Det som saknas är mer offensiva satsningar med helhetsperspektiv och i samverkan med andra kommuner, tycker jag. Jag har nyligen tagit kontakter för att initiera ett strukturfondsprojekt för att bygga infrastruktur för uppgraderad fordonsgas till i första hand busstefiken men även för persontransporter och lastbilar. LBG satsas på i bland annat Lidköping och förutsättningar finns i Vimmerby med omnejd. Det behövs ofta externa medel för att förverkliga större miljösatsningar och här finns stor förbättringspotential för Vimmerby. Under senare år har vi sökt mycket få externfinasierade projekt. 

Vi behöver ta ett helhetsgrepp på klimatarbetet i hela Vimmerby kommun. Tillsammans lyfter vi miljörankingen under nästa mandatperiod. Centerpartiet är beredda att bidra till det med erfarenhet , kompetens och en närodlad miljöpolitik. 


Som av en händelse fastnade en brosch när jag var ute i trädgården och pysslade idag. En mening med allt som sker...passade till detta i lägg...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar