tisdag 10 juni 2014

Driftbudget i samband med alla kommunens byggnationer.

Med anledning av folkpartisten Mari Sellins insändare om ekonomi i dagens Vimmerby tidning så vill jag påminna om att Centerpartiets Anna Svensson, Peter Karlsson och jag har motionerat om att det ska tas fram en driftbudget i samband med alla nya byggnationer. Denna motion är ännu inte avgjord trots att det är flera år sedan den lämnades in till KF. Vill du läsa alla våra femton motioner som vi lagt under innevarande mandatperiod så finns de här. 
http://www3.centerpartiet.se/Lokal/Vimmerby/Politik/Motioner/

Driftkalkyler för byggen i kommunens regi

Kommunen står inför många nybyggnationer som exempelvis nytt äldreomsorgsboende. Centerpartiet i Vimmerby anser att val av byggteknik och byggmaterial behöver skärskådas noggrant då en stor andel av byggnadens driftkostnader under sin totala livstid är kopplat till exempelvis byggnadens energiförbrukning och underhåll. Nya byggnadstekniker som exempelvis passivhusteknik är intressanta att studera i samband med framtidens planering av byggnationer i egen regi i kommunen. Även möjligheter till anläggande av elproduktion i byggnaden är intressanta att ta in kostnadskalkyler för, inte minst som förebild för annat byggande. Solceller för elproduktion är exempelvis en teknik som blivit billigare under senare år och som idag kan räknas hem under rimlig tidsperiod.

Vid val av byggmaterial bör trä prioriteras då det är lokalt producerat byggmaterial. Trä har mycket stora miljöfördelar jämfört med alla andra byggmaterial. De grundläggande fördelarna är att trä utvinns med en liten energiinsats ur en förnyelsebar resurs och att fotosyntesen vid skogens tillväxt binder koldioxid.

Kyotoprotokollets internationella åtaganden om att minska emissionerna av koldioxid kommer rimligen att leda till ökad användning av trä i byggnader. Många länder har startat nationella träbyggnadsprogram som en del i sin strategi att ersätta mer energikrävande och klimatpåverkande byggmaterial med trä.

Med hänvisning till ovanstående föreslås Kommunfullmäktige besluta:
- att det i samband med alla byggnationer tas fram driftkalkyler för hela byggnadens avskrivningstid så att kommunen säkerställer att val av byggnadsmaterial, byggnadsmetod osv är optimalt ur ett hållbart perspektiv med byggnadens totalekonomi som en central och avgörande faktor.

- att Vimmerby kommun arbetar för att använda så mycket trä som möjligt i sina och i de kommunala bolagens byggnader

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar