torsdag 1 maj 2014

Kärnkraft kommer att bli för dyr att bygga så nu behövs en helt annat energidebatt i Sverige

www.fokus.se/2014/04/dyrkopt-karnkraft/

Klas Eklund beskriver mycket sakligt och klokt att det inte kommer att byggas ny kärnkraft i Sverige på grund av det alldeles för dyra kostnadsläget för den elproduktionen. Det nya finska verket som skulle ha kostat 3,2 miljarder och stått klart 2009 kommer att kosta 11 miljarder och är ännu inte invigt. Kostnaden för elen skulle bli 25öre/kWh men landar sannolikt på runt en krona/kWH och det är inte konkurrenskraftigt på dagens elmarknad. Detta innebär att den energiuppgörelse som Centerpartiet var med och gjorde i Sverige för fem år sedan har resulterat i exakt det som Centerpartiet ville nämligen en storsatsning på biomassa, biogas, sol och vindkraft och det förnybara och skippade planer på att ersätta gamla kärnkraftverk med nya på grund av att det är alldeles för dyrt att bygga dem. Alla tre verken i Oskarshamn står nu stilla på grund av underhåll och driftströrningar. 

Nu måste den svenska energidebatten avstå från möjligheten att bygga ny kärnkraft och planera för att utöka andra energislag och storsatsningar på det förnybara. 

Kodjos Kval på SVTPLAY kan rekommenderas då det i första avsnittet fokuseras på Europas energifrågor och energiförsörjning på klimatets villkor. Kodjo skval handlar om valet till Europaparlamentet och lärarna i samhällskunskap kommer att visa dessa tv-program för att informera om Europapolitiken och dess betydelse. Mycket viktigt. 

Den 25 maj är det val och om bara några dagar startar förtidsröstning på Vimmerby bibliotek. Ta vara på din rätt att rösta och gör det ! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar