onsdag 21 maj 2014

Integrerat gruppboende och trygghetsboende vid Pistolsmeden

Centerpartiet erbjuder Vimmerbyborna en byggnation på den perfekta tomten vid Källängen, mittemot Lönnen. Där vill vi ha ett boende med en gemensamhetslokal som kan nyttjas av såväl de som bor i Lönnen som de som bor i det nybyggda huset på Pistolsmeden. 6 gruppbostäder och 14 tillgänglighetsanpassas lägenheter. Det viktigaste med detta förslag är 

1. Socialnämndens kostnader blir lägre totalt sett genom att de hyr en del av en fastighet jämfört med att hyra en helt fristående byggnation. 

2. Tomten är planerad, detaljplan och markundersökning behövs inte och kommunen riskerar inte att bygga på ytterligare ett ställe med tveksamma och kostsamma markförhållanden. Krönsmon och Cirkusplatsen räcker. Vi behöver inte ytterligare en plats med dyra markundersökningar och markarbeten. 

3. Vimmerby behöver fler bostäder. Situationen för Vimarhem är likvärdig den som var innan man byggde på Rönnbärsgatan vad gäller efterfrågan på lägenheter vilket innebär att det verkligen är dags att häva Vimarhems byggstopp och skrida till verket nu med en byggnation. 

4. Lansen är placerad intill en av de mest trafikerade vägarna i Vimmerby i synnerhet sommartid då all trafik till Astrid Lindgrens värld från öster och söder leds förbi denna tomt. 

Jag anser att det vore möjligt att göra några rockader utifrån att erbjuda en ny gruppbostad till någon som redan bor i en lugn gruppbostad liknande den som finns på Näs så att de som behöver en ny liknande gruppbostad kan erhålla den genom en rockad. Det borde finnas tre personer i kommunen som skulle kunna nappa på erbjudandet om att få möjlighet att bo i en helt nybyggd lägenhet i ett hus intill Källängen, nära till Träffen och nära till stan. Den dialogen krävs innan kommunen gör en förhastad byggnation vid Lansen på en tomt som uppenbarligen har svåra markförhållanden. Se bilder tagna nedan. 

Eftersom denna fråga redan är förhalad och försenad är det bäst att fundera igenom vad som verkligen blir bra för Vimmerby kommun och vad som blir bäst för oss som bor här. Någon långbänk vill vi inte ha men en väl genomtänkt och kostnadseffektiv plan efterfrågas av Centerpartiet i Vimmerby. Jag undrar stilla vad det kostat att till och med ha markerat ut byggnationen vid Gästgivarehagen fast det hela tiden varit en detaljplan som inte tillåter byggnation av gruppbostad. Politiska möten, tjänstemannaberedningar och förhandlingar om byggnation vid Gästgivarehagen har gjorts och sannolikt har det kostat hundratusentals kronor utan resultat och pinsam försening av ersättningsbostad till de som bor i gruppboendet vid Näs. Vimmerby kommuns ekonomi behöver en bättre planering än vad vi hittills sett i denna fråga och kommunen har vetat om behovet sedan Näs satte spaden i jorden för minst fem år sedan för att expandera turistattraktionen där. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar