onsdag 7 maj 2014

Förtidsröstningen i Vimmerby

Förtidsröstningen startades idag klockan 10 på Vimmerby bibliotek och det var flera medborgare som passade på att rösta idag.

Jag noterar att det finns en bestämmelse i vallagen som är viktig att följa och det är att ingen politisk propaganda får förekomma i en vallokal eller i en förtidsröstningslokal. 

Ur vallagen: 

3 § På ett röstmottagningsställe eller i ett utrymme intill detta får det inte förekomma propaganda eller annat som syftar till att påverka eller hindra väljarna i deras val.

Det är faktiskt så att kläder med politisk propaganda bör undvikas när man går och röstar för det kan uppfattas som att man försöker påverka de som ska rösta. 

Demokrati och rättssäkerhet för genomförande av val är mycket viktigt och som Valnämndens ordförande ser jag allvarligt på att en lokal politiker bar en jacka med partipolitisk logotype i samband med att denna person förtidsröstade idag. 

Detta kommer jag att informera alla gruppledare om så att vi säkerställer att vallagen följs av våra fritidspolitiker i vår kommun. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar