onsdag 23 april 2014

Politikerarvoden

Politikerarvoden

Revisions- och demokratiberedningen har diskuterat en minskning med 23% för alla politiska arvoden vilket krävs för att kommunstyrelsens föreslagna beslut om att minska politiska arvoden med 500 000kr/år. Budgetbeslutet som kommunfullmäktige tog i juni 2013 enligt kommunstyrelsens förslag innehåller ett sådant sparförslag och det måste förändras för att RDB ska kunna lägga fram ett annat förslag för politiska arvoden för år 2015. 500 000kr i besparing för år 2014 ligger fast och det ansvaret vilar på KS då RDB inte hanterar den frågan. 

Just nu finns minst fyra olika förslag för nya politikerarvoden i RDB vilket beskrivits i flera artiklar i Vimmerby tidning. Ett som innebär höjning av arvoden för socialnämndens och BUNs ordförande mm vilket moderaterna föreslår, ett som innebär höjning av alla arvoden och en helt ny princip som Socialdemokraterna och KD föreslår, ett som innebär oförändrade arvoden med undantag av en höjning av ordförandearvodet från 7-10%av kommunalrådsarvodet för miljö-och byggnämnden som nu slås samman med Hultsfred och får en fördubblad verksamhet. Centerpartiet föreslår också att vice ordförande i KS, socialnämndens ordförande och barn och utbildningsnämndens ordförande ska få rätt till pension vilket innebär en ökad kostnad på cirka 11000kr / år. Vänsterpartiet och miljöpartiet föreslår att politikerarvodena ska minskas med 500 000/år genom att minska kommunalrådsarvodet från 90%av riksdagsmannarvodet till 4400kr/månad. Alla ordförandearvoden i kommunen baseras nämligen på det. 

Den 15 maj sammanträder RDB igen och nu har kommunstyrelsen svarat RDB att besparingsförslaget om att minska politikerarvodena med 500 000kr/ år inte gäller så nu vet RDB vilka förutsättningar som finns för det förslag som vi förhoppningsvis enigt ska lägga fram till kommunfullmäktige för de arvoden som ska gälla för alla ledamöter för nästa mandatperiod. Leif Carlson har berättat att RDB brukar lägga fram ett enigt förslag för arvodesregler inför varje mandatperiod då alla partier ska leva med de arvodesregler som gäller för hela nästa mandatperiod oavsett valresultatet. 

Min ambition som ordförande är att vi ska komma framåt i denna fråga som så länge varit helt låst på grund av budgetbeslutet i juni 2013. 

Ingela Nilsson Nachtweij , ordförande i revisions-och demokratiberedningen i Vimmerby kommun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar