söndag 20 april 2014

New public management-ett misslyckande som kostar

Dagens nyheter publicerade igår en debattartikel om att samhället misslyckats med utvärderingar och kontroller så att välfärdsverksamheternas leveranser minskar i takt med att samhällets utvärderingar ökar. 

http://www.dn.se/debatt/valfarden-undermineras-av-vart-fokus-pa-utvarderingar/

Inskränkt yrkesfrihet. Allt fler ägnar sin arbetstid åt fel saker. Läkare och lärare ägnar högst hälften av sin arbetstid åt att träffa patienter eller elever. I stället tvingas de utföra sådant som syftar till att mäta servicen, vilket ökar risken för utbrändhet. Professionerna måste få utvecklas och förstärkas, skriver tre forskare.


Framtidens handlingsförslag måste syfta till
 att utveckla och förstärka våra professioner snarare än att underminera dem. De flesta som upplever att deras yrkeskunnande respekteras vill handla rätt. Och just här kan utrymmet uppstå för enskilt ansvar utan omfattande granskningssystem. Självfallet kommer det alltid att behövas någon form av kontrollmekanismer. Men en grundläggande tillit mellan arbetsgivare och anställda är helt nödvändig för att de anställda i hög utsträckning ska göra rätt saker, även när ingen granskar och ser på. Det är grunden för att bygga en offentligt finansierad välfärd som är mänsklig och effektiv samtidigt.

Dessa tre forskare pekar på Sveriges problem dvs att människor inte litar på att folk gör det de ska och är satta att utföra. 

Risken att människor drabbas av utmattningsdepression ökar när man utsätts för att göra uppgifter som man inte riktigt ser meningen med. Och om man inte gör exakt de utpekade arbetsuppgifterna så blir ledaren arg och det uppstår onödiga konflikter. 

Förödande för de som arbetar i verksamheten men framförallt för de oskyldiga som drabbas dvs de som välfärdens service ska serva. Äldre, unga och andra? 

 Attityden måste ändras så att ledare skapar tillit till sina underställda så att alla utvecklas parallellt och skattepengar används effektivitet i välfärden och inte till onödiga kontrollsystem som tarvar energiläckage och utbrändhet. Medarbetarna i offentlig tjänst måste tillåtas att fokusera på de viktigaste välfärdsstjänsterna dvs de som direkt och demokratiskt tjänar de som välfärden är till för, medborgarna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar