söndag 20 april 2014

Demokratiutveckling i Vimmerby kommun

Som kommunfullmäktiges ordförande bloggar jag via kommunens hemsida. http://fullmaktige.blogspot.se

Fokus för denna blogg är demokratiutveckling och det är ett mycket viktigt och intressant uppdrag anser jag. 

Ge gärna inspel till hur du skulle vilja utveckla demokratin i Vimmerby. Påverkan var en av de förbättringspunkter som den senaste medborgarundersökningen pekade på. Här är Vimmerby sämre än genomsnittskommunen och det vill jag som ordförande i KF förändra på olika sätt. 

Tidigare KF-ordföranden, Leif Carlson och Leif Larsson har sannerligen gjort ett bra arbete före mig vad gäller demokratiutvecklingen i kommunfullmäktige i Vimmerby . De har föreläst och medverkat på Sveriges kommuner och landstings seminarier och beskrivit inrättandet och arbetet med revisions-och demokratiberedningen som är mycket unik och bra för demokratin. Att ha en beredning med ledamöter från alla partier i KF är ovanligt i Sverige . Åhörarnas frågestund har också införts liksom ledamöternas frågestund samt nämndernas återrapportering i fullmäktige. Allt detta som beskrivits ovan innebär ökad demokrati och delaktighet för de förtroendevalda i KF. Den tillfälliga beredningen som arbetat och presenterat ett förslag till landsbygdspolitiskt handlingsprogram är en annan del i demokratiutveckling som bör tas med i detta sammanhang. Vi utvärderar denna just nu och ledamöterna i beredningen anser att detta arbete ska fortsätta med små korrigeringar och förbättringar. Tillfälliga beredningar är bra för demokratin. 

Någon som vill läsa om medborgarundersökningen som jag nämnde ovan . Här finns den: http://www.vimmerby.se/press/pressmeddelanden/medborgarundersokning-for-2013-klar/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar