fredag 28 mars 2014

Vi behöver klimatmål för transportsektorn

Gustav Melin som är VD för SVEBIO och gammal kursare till mig från Ultuna skriver idag i tidningen LAND att EU behöver sätta mål för att öka andelen biodrivmedel i Europas länder. Sverige använder idag 15% förnybara biodrivmedel och det mål för Europas länder som finns är 10% biodrivmedel till 2020. Ett alldeles för blygsamt mål med andra ord om nu Sverige dåredan har 15%.  

Det finns så mycket skogsråvara och restprodukter i skog och lantbruket som skulle kunna användas till att tillverka biodrivmedel i Europa så det måste till kraftansträngningar och lobbyarbete i Bryssel för att få till högre satta mål för biodrivmedel. Sverige har beslutat om att satsa på en fossilbränslefri fordonsflotta och det är ett mycket bra initiativ av regeringen med centerpartiet i spetsen. Nu krävs att Europa tar sitt ansvar och satsar på mer biodrivmedel.

Vimmerby behöver också satsa och Centerpartiet i Vimmerby föreslår snabbladdstolpar och byggnation av uppgradering och tankstationer för bilar samt bussdepå för framtidens kollektivtrafik som ska drivas på biogas. 

More biogas Småland AB  i Kalmar har i dagarna öppnat sin mack vid den nya anläggning i Mosekrog i Läckeby och det är en mycket intressant satsning. Jag skulle vilja arrangera en studieresa dit för politiker och lantbrukare i Vimmerby för att studera vilka framgångsfaktorer som de vill förmedla och vilka tips till Vimmerby som de vill ge oss när vi ska göra en liknande satsning. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar