lördag 29 mars 2014

Utveckling av fullmäktigemöten!

RDB hade sammanträde igår och beredningen beslutade att ge ett uppdrag too kommunstyrelseförvaltningen att göra en bred utredning om möjliga tekniska förbättringar av kommunfullmäktiges sammanträden. Kostnader för websändning, digital voteringsutrustning och talarlista samt högtalare vid alla platser är exempel på den tekniska utrustning som ska utredas och en omvärldsanalys av hur dessa tekniska system idag har tvceklats och omfattning av användandet av desamma i Sveriges kommuner. 

På riksnivå används smarta omröstningssystem i alla möjliga sammanhang och det finns system med dosor som registrerar närvaro på ett smart sätt så man kan rationalisera bort uppropet i början av sammanträdet. Alla loggar in med en dosa och registrerar exempelvis sin närvaro i samband med en första provvotering vid sammanträdet. Frågan är hur dyrt det är och hur stort behovet är och vilken teknisk utrustning som ska prioriteras. Målbilden är att starta en teknisk förnyelse av kommunfullmäktigesammanträden år 2015 med de nya ledamöterna på plats.

En utbildning för de nya ledamöterna om exempelvis vad RDB är och hur viktigt det är att alla ledamöter läser sin kommunmejl är också viktigt och diskuterades på RDB igår. 

Ett uppdrag gavs till kommunstyrelseförvaltningen att ta reda på om det går att vidarebefordra sin vimmerbymejl till en annan privat mejladress som man läser mer frekvent. 

Den 7 april är det ungdomsparlamentet i plenisalen och tänk så bra det hade varit att ha denna voteringsutrustning på plats då. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar