torsdag 20 mars 2014

Trygghetsboende som kooperativ hyresrätt i Vimmerby

PJag föreslog att Vimmerby kommun skulle kolla på hur Högsby samverkar med Riksbyggen vád gäller boende till äldre. Ingemar Svanström och jag hade en kontakt för ett år sedan om detta men då var inte alla avtal klara. Intressant var det i alla fall och jag föreslog att KS skulle kolla på denna möjlighet. Micael Glennfalk har tagit fasta på mitt initiativ och Vimarhems utredning som finns på deras hemsida beskriver också denna möjlighet. 

En bra utredning tycker jag när jag nu läst den igen idag på morgonen . Synd att inte alla i kommunledningen delar den uppfattningen utan har redan förkastat hela utredningen och krävt en ny utredning av Vimarhem . 

Om möjligheten att bygga en kooperativ hyresrätt står det på sidan 25 i Vimarhems utredning. Här beskrivs också den möjlighet som beskrivs i dagens tidning om trygghetsboende nämligen att sälja Granen och ställa ett krav på tillbyggnad av 30-35 lägenheter och att man kan samutnyttja befintliga gemensamhetsytor på granen. Det finns också med i vårt tänk bakom motionen om trygga boenden som KF avslog med omedelbar verkan. 

Hela utredningen finns här http://www.vimarhem.se/econtent/files/598/utredning%20trygghetsboende.pdf

MEN observera att "lösningen" med Riksbyggen inte är så självklar och så enkel som det låter. Kommunal borgen till exempel är inte bara ett papper, det var så kommunen fick ta över Granen. Hyran som anges i tidningen är dessutom mycket hög, 1.800 per kvm och år, i Vimarhem är snittet 860 och på Rönnbärsgatan drygt 1.100, bara så ni vet. Detta behöver diskuteras och ytterligare utredning av kommunen och socialnämndens behov. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar