lördag 1 februari 2014

Minns vårt möte med Annie som då hette Johansson och la ett ungdomsmanifest för Vimmerby .

http://www.vimmerbytidning.se/article/articleview/42067/1/68/

Detta besök vid påsken , den 18 april 2011 ledde till en motion som ännu inte är hanterad av fullmäktige. 

Med anledning av att det snart kommer att börja sändas radio från fabriken i Vimmerby så är en av motionens syften uppfyllda.

Men vi ville också att det skulle ta fram ett ungdomspolitikst handlingsprogram för Vimmerby och det skulle kunna göras via en tillfällig beredning i fullmäktige. Det tycker jag vore värdefullt och önskvärt. Skulle det kunna diskuteras på KS på tisdag? Jag tar upp det som en övrig fråga tror jag. 

Nedan finns artikeln inkopierad då länken inte fungerar när jag klistrar in den via iPad. 

Annie Johansson, t.h, diskuterar ungdomsfrågor med de lokala centerföreträdarna Ingela Nilsson Nachtweij och Leif Larsson på Fabriken i Vimmerby.

– Det är viktigt att ta ett helhetsgrepp om ungdomars situation och inte bara fokusera på att psykisk ohälsa och arbetslösheten är hög bland de unga, säger Annie Johansson, riksdagsledamot för centern. 

Fler egenföretagare 
Hon besökte nyligen Vimmerby och Fabriken. I ungdomsmanifestet ringar centern in fem huvudområden; jobb, boende, utbildning, företagande och fritid&hälsa.Man pekar på vad som skett och vad som kan göras. 
– I en så stark turistkommun som Vimmerby skulle fler ungdomar kunna bli egna företagare i turistnäringen, säger hon. 
Annie Johansson ser gymnasiets projekt Ung Företagsamhet som en viktig inkörsport till företagsamheten. 
– Vi har ökat stödet till Ung Företagsamhet, och vi vill att alla elever som vill ska ha möjlighet att ha ett projekt inom UF. det får inte vara kopplat till ett särskilt program bara, säger hon. 
För att öka unga tillgänglighet vill centern också att ungdomar md funktionshinder ska få snabbare hjälp när de behöver hjälpmedel för ett jobb. 
– Så att de kan på besked om hjälpen innan sommarjobbet eller vad det nu är tagit slut, säger hon. Hon ser också att körkort kan vara en arbetsmarknadsutbildning i viss fall. 
– Jag säger inte att alla ska ha gratis körkort, men särskilt på landsbygden och i vissa yrken kan det vara avgörande, och gör man den bedömningen att en här ungdomen får jobb om han eller hon har ett körkort bör det finnas en specialutbildning i de fallen. exempelvis kan arbetsförmedlingen köpa utbildningen hops en körskola. 

Ändra byggnormerna 
En annan punkt som Annie Johansson särskilt lyfter fram är behovet att den sjukpenninggrundande inkomsten ska grunda sig på vilken inkomst man haft under senaste året. I dag gäller att man arbetat minst sex månader i sträck och inte haft något arbetsuppehåll på tre månader.
- Det diskvalificerar många ungdomar, som kanske jobbar intensivt en period och sedan reser, eller som jobbat utomlands. 
Centern vill också ändra byggnormerna för att det ska bli möjligt att bygga enklare bostäder med billigare hyror. 
– Det underlättar för ungdomar att skaffa en egen bostad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar