lördag 1 februari 2014

Dags att investera i småskalig elproduktion!

Nu äntligen har det kommit ett förslag från regeringen hur mikroproduktion av el ska hanteras och stimuleras från statens sida. Det är än så länge en så kallad lagrådsremiss med namnet ”Skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el”. Efter en förhoppningsvis positiv behandling i lagrådet kommer ett förslag till Riksdagen att ta ställning till. De nya bestämmelserna är tänkta att träda i kraft 1 juli i år så det måste gå ganska fort.

Förslaget innebär inte någon nettodebitering som så många små elproducenter vill ha, men innebär ändå en del förbättringar jämfört med vad som sades i regeringens budgetproposition i höstas.

Bland förbättringarna kan jag nämna att gränsen för hur stora anläggningar som kan få stöd höjts till 30.000 kilowattimmar och till 100 A säkring, summan som utgår per kwh har höjts från 58,6 öre till 60 öre och det totala stödbeloppet har räknats upp, fler får mer i kort sammanfattning.

Skattereduktionen utgår på den överskottsel man inte använder själv, det innebär att man i fortsättningen inte behöver dra sig för att dimensionera anläggningen större än bara med tanke på den egna användningen. För min egen del fick jagförra året 36 öre + moms för den el jag sålde, 60 öre ytterligare förbättrar ju kalkylen betydligt, men fortfarande gäller att bäst lönsamhet har man på den el man använder själv.

Nu är det således hög tid att övergå från prat till verkstad, jag tror attleverantörer och montörer av solelsanläggningar kommer att få det svettigt i år.Det finns risk att både den sektorn och länsstyrelsernas hantering av det 35-procentiga anläggningsstödet kan bli så kallade ”trånga sektorer”, så sätt igång.

Uttrycket ”Kul. enkelt och lönsamt” har blivit ännu mera sant när det gällersolel,  Vi kan inte fortsätta att låta solen skina ”tomme” längre.


Tomas Holgersson

3 kommentarer:

  1. Det går redan idag att få betydligt bättre betalt än spotpriset. Du kan få 1kr per Kwh.
    Till det tillkommer nätnytta på ca 5 öre/kWh samt energicerfikat, ca 20 öre/kWh.

    http://solcellforum.18852.x6.nabble.com/Forsaljning-av-solel-td5002425.html
    http://solcellforum.18852.x6.nabble.com/Ersattning-fr-n-natagaren-for-minskade-overforingsforluster-natnytta-td5002869.html
    http://solcellforum.18852.x6.nabble.com/Ansokan-om-elcertifikat-och-ursprungsgarantier-td5002492.html



    SvaraRadera
  2. Något för Tomas Holgersson att fundera på?

    SvaraRadera
  3. Riksdagsdebatt om nettodebitering:

    http://vimeo.com/94878142

    SvaraRadera