lördag 22 februari 2014

5220000 kronor i minskade skatteintäkter

116 färre invånare innebär 5220000 kronor färre skatteintäkter om man räknar med att varje invånare motsvarar 45000kr i skatteintäkter.

Befolkningsminskningen innebär mindre pengar till vård, skola och omsorg i Vimmerby.

Hur ska vi öka attraktionskraften? Vilka strategier har Vimmerby kommun för att komma tillrätta med befolkningsminskningen? 

Jag tror att det måste göras en noggrann analys för att sedan bygga en långsiktig strategi och därefter en handlingsplan med aktiviteter som genomförs av utsedda aktörer och som följs upp noggrant. 

Skattemedel måste användas varsamt och till exempel destinationsutvecklingspengarna som beviljas till olika projekt borde följas upp vad gäller nytillkomna arbetstillfällen. Ett kriterie för att beviljas medel bör vara att pengarna genererar jobb. En jobbskaparsatsning alltså. Tretton projekt har beviljats medel. Hoppas att miljonerna hjälper Vimmerby att dels öka attraktionskraften så att fler utländska besökare väljer Vimmerby och dels uppmuntrar till inflyttning. Här finns de projekt som hittills fått bidrag. http://www.vimmerby.se/naringslivsportalen/destination-vimmerby/tilldelade-medel/

Ett positivt bemötande i samband med besök på en ort kan innebära flyttlass till orten. Vimmerby har så mycket att erbjuda så jag tror att en tydlig strategi och marknadsföring av Vimmerby som bostadsort skulle nå stor framgång. Det gäller dock att arbeta långsiktigt och inte impulsartat med befolkningsfrågan. En bra skola med många duktiga pedagoger och skolledare krävs parallellt med en bra barnomsorg. Bra boendealternativ och bra bostadsmiljöer behövs också. Tillsammans når vi toppen. 

2 kommentarer:

  1. Nattis och kvällsöppet dagis kan ju vara viktiga faktorer.
    Vilka mer än de som jobbar Stadshustider får ett gott familjeliv med att planera kors om varandra för att klara barnen?
    Lika rätt till kommunal service är en rättvise och demokratifråga.
    Inte kan omsorgen sluta 18.00 och sedan får de gamla åka hem! Industri arbetare och vi i social sektor har inte samma villkor i kommunen till ett bra familjeliv. Hultsfred och Västervik blir ju tänkbara vid flytt pga detta?

    SvaraRadera
  2. Bra inlägg och jag ska genast bolla den frågan med PETER KARLSSON i BUN och fråga hur de resonerar där.

    SvaraRadera