onsdag 8 januari 2014

Yxerns sänkning?

Får man verkligen sänka en sjö så mycket som man gjort med Yxern nu? Svaret är tyvärr JA eftersom det finns en gammal vattedom som reglerar sjön och gör det helt lagligt att ändra vattennivån med tre meter upp och ner. Vissa år orsakar detta stora skador på sjöns biologiska liv och vattenkvalitet. För att inte tala om vattenlinjens förändring och landskapets påverkan. 

EUs vattendirektiv säger att vattenkvalitet inte ska försämras utifrån den klassificering som gjorts av alla vattendrag .Borde inte denna lag träda in i detta sammanhang? 

Även om man som jag tycker om produktion av förnybar el så borde det inte göras på det här sättet med så stor miljöpåverkan. 

Vad tycker du? Vill du värna om Yxern så kan ett sätt vara att gå med i den öppna facebookgruppen "Alla Vi som värnar om Yxern " här finns även fler bilder och info. På hemsidan www.yxern.se finns också info. 

Fiskevårdsföreningen har försökt att ändra vattendomen och kammarkollegiet har tagit fram ett förslag. Tyvärr kan det inte genomföras då det krävs mycket stora skadeståndsbelopp till Tekniska verken (Linköpings kommun!) som äger några av de nio kraftstationerna vid Yxered och nedströms från där. Kanske dags att starta en insamling! 
Nedan finns en bild från Facebookgruppen Alla vi som värnar Yxern och den har Tino Åberg fotograferat. Det finns fler bilder där och det läggs till fler och fler , dag för dag. 

2 kommentarer:

  1. Nånting måste göras åt dessa gamla vattendomar.

    SvaraRadera
  2. Hej! Jag undrar om du kan tänka dig att tillåta Älvräddarna att använda bilden ovan för att informera allmänheten om vattenkraftens miljöpåverkan? john@johnschuette.de

    SvaraRadera