fredag 31 januari 2014

Vimmerby bredband

Jag läser IT-infrastrukturprogrammet för Vimmerby kommun och finner att det årligen ska vara en avrapportering till kommunfullmäktige vad gäller fiberutbyggnaden. När ska den ske iår? Plandokument ska finnas tillgängliga på hemsidan och den handlingsplan 2.0 som fullmäktige antog i fjol finns inte på hemsidan . Det är en brist tycker jag.

Vår antagna budget för hela kommunen finns inte heller under rubriken ekonomi vilket jag tycker att den borde göra så att medborgarna har tillgång till kommunens budget på ett tillgängligt, och öppet sätt. 

Jag läser också att kommunstyrelsen ger uppdraget att bygga fiber till ITSAM enligt handlingsplanen och att kommunstyrelsen är styrgrupp för projektet. Det kräver regelbundna styrgruppsmöten med minnesanteckningar och protokoll tycker jag. Detta är ett 72-miljonersprojekt och bör ha en tydlig och öppen organisation och rollfördelning. Jag efterlyser ett avtal mellan kommunen och ITSAM som reglerar projektet tydligt vad gäller ekonomi. Vilken roll har VEMAB? Det står i fullmäktigebeslutet när vi antog handlingsplanen att VEMAB och ITSAM gemensamt ska hitta finansieringslösningar för byalagen. Stämmer det? Som jag förstår det är VEMAB av upphandlingskäl inte längre delaktiga i projektet. MEN det ska de väl återigen bli då det är dags för kommunen att överta och drifta stomnätet och de acessnät som byggs de närmaste åren. Hur övertagandet från ITSAM ska gå till hittar jag ingen dokumentation kring. Finns det? Hur har ITSAM gjort vad gäller VÖKBY-projektet till exempel? Kan vi göra på liknande sätt i Vimmerby? 

Ur IT-infrastrukturplanen: 

Handlingsplan

Kommunfullmäktige fattar beslut om IT-infrastrukturprogrammet. Dokumentet revideras varje budgetperiod. Dokumentet skall ha ett långsiktigt tidsperspektiv 2013-2017, dvs två budgetperioder. Dokumentet skall i tillämpliga delar synkroniseras med kommunens översiktsplan. Beslut om Delstrategier tas av kommunstyrelsen och genomförs i befintligt verksamhet och organisation. Det gäller också de underlag – Dokumentation över nuläge – som löpande måste uppdateras. Kommunala IT-infrastrukturplanen ligger till grund för en Handlingsplan som beskriver närmaste årens aktiviteter, prioriteringar, finansiering och kostnader samt en prognos över kommande år. Varje budgetperiod anslås en investeringsram för utbyggnad av IT-infrastruktur. Kommunstyrelsen prioriterar och beslutar om utbyggnaden och att man hämtar finansieringen från anslagen investeringsram. Handlingsplanen antas av fullmäktige i samband med budgetbeslutet avseende investeringar.

10.2 Uppföljning

Till kommunfullmäktige skall årligen avrapporteras måluppfyllelse av IT- infrastrukturprogrammet och underliggande styrdokument samt Handlingsplanen.
En mycket viktig del är en regelbunden uppföljning av marknads- och teknikläget på bredbandsområdet. Förändringar kan ske relativt snabbt och är mycket viktigt underlag för kommunens agerande i denna fråga. Löpande kan av PTS upprättad marknadsanalys ge en opartisk bild av läget i Sverige såväl som globalt. Samverkan med grannkommuner, Regionförbundet I Kalmar län, näringsliv och andra privata aktörer kan komplettera bilden lokalt och regionalt. Underlag om situationen bör finnas med i avrapporteringen till kommunfullmäktige.

11 Extern information och kommunikation

IT-infrastrukturprogrammet och plandokument bör kommuniceras med kommunens invånare, näringsliv och företag främst via kommunens hemsida. Det tydliggör också kommunens profil i detta avseende. Det är viktigt att allmänheten kan följa och avgöra hur IT-infrastrukturprogrammet inverkar på olika delar av kommunen samt hur läget är på respektive orter. Kommunens hemsida är den plats som skall användas och med länkar till andra viktiga webbsidor (PTS, Länsstyrelsen, Regionförbundet etc. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar