söndag 29 december 2013

Kraftvärmeverk och bostäder?

Jag funderar över vart bostadsområden ska placeras i framtiden i Vimmerby. Planeringsprocesser kräver lång framförhållning och jag diskuterade denna fråga med en bekant häromdagen.

Hans uppfattning är att kraftvärmeverk bör hitta så många kunder som möjligt och därför är det logiskt att tänka på värmeförsörjningen av framtidens bostäder i Vimmerby. En så stor investering kräver eftertänksamhet och därför bör man planera så att framtidens bostäder får tillgång och möjlighet att ansluta sig till fjärrvärmenätet i Vimmerby.

Infrastrukturen är också mycket viktig kring nya områden.

Vilka platser anser du är mest lämpliga för framtidens bostadsområden i Vimmerby?

2 kommentarer:

  1. Fördelen med ett kraftvärmeverk är att man också producerar miljövänlg el. Energisnåla hus med bergvärme eller någon annan form av värmepump gör att framtidens bostäder kan byggas där det finns andra fördelar än närhet till fjärrvärme. Har man dessutom orienterat huset rätt och installerat solceller för egen elproduktion blir det ännu bättre.
    Tomas Holgersson

    SvaraRadera
  2. Om man investerat 400 miljoner i ett kraftvärmeverk som ska sälja värme , el , hetvatten och ånga så bör utväxlingen maximeras vad gäller möjlighet till försäljning av el, värme, hetvatten och ånga. Eftersom elpriset är lågt nu och förväntas vara lågt en förhållandevis lång tid så är det vktigt att göra det möjligt att ansluta bostäder, industrier mm till fjärrvärme.

    Självklart kan det dock finnas andra fördelar är närhet till fjärrvärme när man ska planera långsiktigt men den stora investeringen kräver noggrann analys och eftertänksamhet, tror jag.

    SvaraRadera