torsdag 26 december 2013

Jultal till kommunfullmäktige i Vimmerby

http://www.centerpartiet.se/Lokal/Vimmerby/Nyhetslista/Dates/2013/12/Jultal-till-fullmaktige-2013-12-16/

Som nytillträdd ordförande för kommunfullmäktige är det stimulerande att få möjlighet att hålla ett jultal till er alla förtroendevalda ledamöter. Att vara förtroendevald är något att vara mycket stolt över och medborgarnas förtroende är väl värt att vårda. Demokratin är färskvara och kan aldrig tas för given. Många länder i världen saknar ännu en fri debatt och vi har under året fått många rapporter från krig som är kopplade till avsaknad av demokrati. 

Det är i den fria debatten som nya idéer kan skapas och kommunfullmäktige är en sådan demokratisk arena. 

Fullmäktige behöver dock utvecklas och vill man vitalisera fullmäktige gäller det att först och främst lyfta fram de verktyg som redan existerar och utveckla kunskap och erfarenheter med hjälp av dessa. Man bör ta ställning till frågan om vilken funktion fullmäktige bör ha – beredande, beslutande eller enbart legitimerande. Någon föreläsare påstod att man ska fundera över om det enbart ska vara kommunstyrelsen som "sondmatar" kommunfullmäktige med ärenden. Om man vill bredda så gäller det att hitta vägarna dit – nya eller gamla. Till den frågan ber jag att få återkomma och nu istället fokusera på året som gått.

Den största byggnationen i Vimmerbys historia har påbörjats på Tallholmen. Det nya kraftvärmeverket kommer att producera stora mängder värme, hetvatten, ånga och el. Allt görs via förbränning av skogsflis från närområdet. En mycket viktig klimatsatsning som kommer att tillgodose kommunens behov av fjärrvärme för lång tid framöver. Näringslivets behov av ånga och hetvatten kan också tillgodoses vilket innebär minskade koldioxidutsläpp. En betydande del av det lokala behovet av förnybar elproduktion kommer att förverkligas. En solelsatsning kommer också att ske. Först ut är Vimarhem som investerar under våren och sedan kommer kommunen att investera en miljon per år under en treårsperiod.

Min vision är att det installeras solelpaneler på gymnasiets tak i samverkan med pedagogerna på elprogrammet. 

Vimmerby kommun välkomnar också två andra byggnationer: 
-nya dagiset LUNDEN 
- nytt äldreboende.

Två andra byggnationer som diskuterats under året är integrerat gruppboende med tillgänglighetsboende på Pistolsmeden samt utbyggnad av Granen med trygghetsboende. Hoppas att dessa kan förverkligas snart. 

Vi har också tagit beslut om två nya områden med företagstomter, Östra Ceos och Krönsmon. Nu gäller det att fylla dessa områden med företagsamma människor som vill förverkliga sina idéer.

Fibersatsningen är en annan mycket viktig satsning även om alla i fullmäktige inte gjorde vågen för just det investeringstunga och framtunga upplägget. Klart är att det nu byggs och planeras för fiberbyggnationer i många delar av Vimmerby.

Samverkan med Hultsfred inom miljö och bygg är en annan nyhet och det ska bli spännande att följa den processen under Bo Svenssons och Anders Helgées ledning.

En annan samverkan är inom renhållning där Vimmerby, Hultsfred och Högsby kommuner samverkar via VEMAB och Östra Smålands Kommunalteknikförbund kring införandet av fyrfackskärl med fastighetsnära förpackningsinsamling och insamling av matavfall till biogasproduktion. 

Samverkan med Västervik och sex andra kommuner i länet har vi kring inköp och upphandling. 

Vimmerby har fått Tillväxtverkets förtroende och fått resurser för att utvecklas som en internationell destination. Grunden är samverkan mellan det lokala näringslivet och kommunen. 

Närproducerad mat är en del av Astrid Lindgrens Världs framgångskoncept och som bygger samverkan med de betydelsefulla gröna näringarna i kommunen.  I juni invigdes den nya miljön KATTHULT som blev en stor succé och bidrog till att "lokomotivet" Astrid Lindgrens Värld gjorde ett riktigt rekordår. Det betyder mycket för kommunens utveckling som destination. 

Det är ju inte bara jag som fått ett nytt uppdrag i kommunen. Ny TURISTCHEF, Peter Göransson och ny VD på Astrid Lindgrens Värld, Joakim Johansson är två andra som säkerligen kommer att tillföra stor kompetens och som vi förväntar oss ska bygga vidare på sina företrädares verk och vidareutveckla Vimmerby som besöksmål tillsammans med medarbetare och medborgare samt våra grannkommuner. 

Destinationsutveckling i alla ära men det är medborgarna, nyinflyttade såväl som de som bott här länge, unga som äldre, som har gett oss vårt uppdrag att i denna fullmäktigeförsamling ta beslut som förvaltar skattemedel till optimal nytta för oss alla. Jag vill slutligen uttrycka en nyårsönskning att Alla VIMMERBYBOR med MOD, ANSVAR och FANTASI ska bidra till byggandet av FRAMTIDENS VIMMERBY. Att våra beslut i fullmäktige ska hjälpa oss att tillsammans skapa ett ännu bättre Vimmerby för oss som bor och verkar här och för de som är våra besökare. 

Vi ledamöter har tagit stora beslut 2013 och ska ta stora beslut nästa år. Väl mött 2014! 

Stort tack för era insatser 2013! Julefrid tillönskas er alla och ett riktigt Gott Nytt År!

Vimmerby kommun

Ingela Nilsson Nachtweij (c)
Ingela Nilsson Nachtweij (C)
Kommunfullmäktiges ordförande

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar