torsdag 17 oktober 2013

Förtydligande vad gäller TRYGGA BOENDEN

Så här lyder vår motion om Trygga boenden: Skälet till denna är enkelt. Vimarhems ekonomi tål inte denna investering just nu och Vimarhems hyresgäster ska inte behöva subventionera ett trygghetsboende utan det är kommunen som ska göra, tycker vi.  Det som är först i kön att byggas är fler gruppbostäder för om vi inte kan tillgodose det behovet får kommunen stora viten att betala.


Motion till

Vimmerby kommunfullmäktige

 

Skapa fler ”Trygga boenden”

Frågan om så kallat Trygghetsboende för äldre är alltid aktuell. Även om vår kommun är relativt väl tillgodosedd med moderna, lättillgängliga lägenheter, ofta med tillgång till gemensamhetsutrymmen för måltider och annan samvaro, är behovet ökande.

Ett sådant boende ger förutom trygghet och bekvämlighet för äldre även en avsevärd kostnadsminskning för kommunen. Dels beroende på att behovet av betydligt dyrare vård- och omsorgsboende skjuts fram åtskilliga år, dels att de hemtjänstinsatser som ofta behövs kan utföras rationellare och därmed billigare.

Det är därför rimligt att kommunen som har kostnadsfördelar av byggnationen av ett " tryggt boende" också bygger detsamma. Det kommunägda boendet på Granen är mycket efterfrågat och ett utökat antal lägenheter där skulle ha goda möjligheter att bli uthyrda. En fördel med byggnation på den platsen är möjligheten att utnyttja en del befintliga lokaler. Möjligen finns andra befintliga boenden som också skulle vara lämpliga för dylik utbyggnad för att skapa fler ”Trygga Boenden” i Vimmerby kommun.

Med hänvisning till ovanstående föreslår vi

att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att utreda en utökning av antalet lägenheter på Granen och

att kommunstyrelsen om så visar sig möjligt vid lämplig tidpunkt framlägger ett förslag på sådan byggnation till fullmäktige.

 

För Centerpartiets fullmäktigegrupp

Per Åke Svensson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar