tisdag 13 augusti 2013

Var femte elev kränkt!

Snart börjar skolans hösttermin och då är det bra att media uppmärksammar en undersökning som gjorts av Friends http://www.friends.se/friends/om-mobbning och som pekar på att mobbning fortfarande är alldeles för vanligt i svensk skola. SvD skriver också om hur få vuxna i skolan som som agerar när kränkningar uppdagas.

Alla barn ska kunna gå till skolan utan att känna risk för att känna sig kränkt av andra elever. Detta måste vara en riktigt viktig fråga för skolan och jag vet av erfarenhet att mycket redan görs.

Men det strategiska arbetet måste stärkas och närvaron av vuxna i korridorerna är bristfällig även i Vimmerby. Det är jätteviktigt med kunsskapskontroller och kvalitetssäkring så att eleverna tillägnar sig de kunskaper som samhället kräver och som de förtjänar MEN om klimatet i skolan inte är bra för inlärningen, och det är det inte om det förekommer mobbning, så spelar det ingen roll hur många åtgärdsprogram som formuleras och hur många kunskapskontroller som genomförs. Inlärningsfönstret hos eleverna är stängt om de är otrygga i skolan.

Fokus på hur man ska vara mot varandra och respekten för sin medmänniska är en avgörande framgångsfaktor för ett hållbart samhälle, överallt och inte bara i skolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar