lördag 31 augusti 2013

Skapa fler "Trygga boenden" i Vimmerby

I dagens Vimmerby tidning gör Centerpartiets fullmäktigegrupp ett utspel att det behöver byggas fler lägenheter för äldre så att de kan flytta ifrån villor med trädgård som börjar belasta för hårt och som minskar livskvaliten på ålderns höst när kroppen inte längre orkar med allt arbete med trädgård och villaunderhåll. Får man igång flyttkarusellen finns möjlighet för småbarnsfamiljer att köpa villor då kravet på 15% i kontantinsats omöjliggör ett nybygge för många unga familjer. En befintlig villa som kan renoveras efter hand innebär en helt annan ekonomisk möjlighet för den unga familjen med små barn som längtar efter större ytor och en egen trädgård för barnen att leka i.

Centerpartiet vill införa begreppet "Trygga boenden" och definiera den standard som ett sådant boende innebär i Vimmerby kommun. Bidragen som kan sökas från Boverket för att bygga Trygghetsboende upplevs av många kommuner som alltför tvingande och jag kan inte riktigt förstå varför det exempelvis sätts en åldersgräns på exakt 70 år. Har man fått en stroke som innebär att man behöver ett tryggt boende när man är 66 år har man alltså fyra år att vänta innan man får möjlighet att flytta till ett tryggt boende.

Centerpartiet menar att det är viktigt att utreda exakt vilka behov som finns och sedan uppdra åt kommunstyrelsen att komma med ett förslag på bygge och byggherre.

I visionsdokumentet för Vimmerby kommun står det att kommunen ska anvisa tomter för privata entreprenörer som vill bygga trygghetsboende. Det står inget om att kommunen ska bygga trygghetsboende så det är en punkt som politiken verkar vara överens om att infoga i nästa uppdatering av visionerna för kommunen. Nuvarande dokument antogs av fullmäktige den 17 december 2012. När ska detta dokument som bör vara ett levande dokument uppdateras? En gång per mandatperid tror jag att det står i beslutet men det verkar redan vara dags för en översyn.

Centerpartiets motion om "Trygga boenden" kan bidra till uppdateringen av visionerna för Vimmerby kommun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar