onsdag 7 augusti 2013

Landsbygdsattityder kopplat till bonden som ursprungsbefolkning!

Jag läser olika bloggar som jag hittat eftersom jag kollade vilka utöver mitt blogginlägg på SVD Brännpunkt om självförsörjningsgraden som fanna med bland de som kommenterat Sven Lindgrens artikel.

Då hittade jag detta inlägg: http://familjejordbruk.blogspot.se/2013/08/tva-skilda-uppfattningar-om-jordbruk.html

som länkar till två olika intressanta perspektiv på jordbrukets konkurrenskraft och den kopplar i sin tur till Landsbygdsprogrammets effektivitet.

De två författarna till Jorden vi äter skriver följande med anledning av att regeringen har tillsatt en utredning som ska stärka det svenska jordbrukets konkurrenskraft i ett globalt perspektiv:

"I direktivet till utredingen står att omvandlingen av lantbruket helt ska styras av ”hårdare internationell konkurrens” och en ”strävan mot ökad marknadsanpassning”. Jordbrukets roll för produktion av miljötjänster, dess roll för landskapet och landsbygdsutveckling, nämns bara flyktigt i det nio-sidiga uppdraget, och är restposter i balansräkningen – målsättningar för dessa saknas. Det finns ingen riskanalys för hur jordbruket ska klara kraftigt ökade energipriser, klimatpåverkan eller andra stora framtida förändringar som påverkar vår livsmedelsförsörjning. Inte heller något om hur vi ska hantera de stora miljökostnader som jordbruket orsakar eller vilken påverkan som det industriella jordbruket har på vår mats kvalitet och i slutändan vår hälsa. "

De anser alltså att frågan och utredningsuppdraget är felfokuserat:

De vill istället att:

"En jordbrukspolitisk utredning värd namnet borde svara på bland annat följande frågor:
• Hur kan jordbruket minskar sina kostnader i form av miljöpåverkan och samtidigt få betalt för de viktiga miljötjänster det utför? Två faktorer som är grundläggande för ett uthålligt jordbruk.
• Går det att förena värden som matkvalitet, regional gastronomi, levande landsbygd, biologisk mångfald och ett miljövänligt jordbruk med en obegränsad global handel av livsmedel?
• Hur kan vi få fler arbetstillfällen inom lantbruket så att det även blir socialt och kulturellt uthålligt?
• Vilka strategier krävs för att jordbruket skall klara av kraftigt ökade energipriser eller en global livsmedelskris?
• Vilka risker finns det med att ytterligare minska vår självförsörjning och vilka insatser behövs för att minska vårt importberoende? "

Noterar även att en moderat riksdagsmannen noterar att om vi slutade att slänga en tredjedel av den mat vi äter så skulle självförsörjningsgraden öka till 80 istöllet för 50 %! Det kallar jag logik och kunskap om samhället , eller inte? Vad tycker du?http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/smor-och-brod-kan-radda-oss-vid-kriser_8400168.svd

Jag tycker bättre om denna reflektion :Bönder skulle ju kunna betraktas som en ursprungsbefolkning och kräva de rättigheter som en ursprungsbefolkning har rätt att kräva i sitt land:
http://familjejordbruk.blogspot.se/2013/08/bonder-en-ursprungsbefolkning.html

Jag lägger till en bra blogg som Christina Thorstensson författar och som kommenterar ekonomiforskaren vid SLU : Ewa Rabinowicz utredning av Landsbygdsprogrammet.
 http://christinathorstensson.wordpress.com/author/christinathorstensson/http://christinathorstensson.wordpress.com/author/christinathorstensson/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar