tisdag 6 augusti 2013

Kristin Lundwalls krönika

Nedan har jag klistrat in Kristin Lundvalls krönika i dagens SVD. Skarp text är bara förnamnet! Sarkasm och maktspel mellan könen handlar det om. Modig text med kaxiga reflektioner. Dagens unga kvinnor vågar på ett helt nytt sätt ta ut svängarna och utmana och det tycker jag är bra.

"Jag måste erkänna att jag blev förvånad när ett mail med ämnet ”En helafton om män som hyllar män” dök upp. Som om det skulle vara något att skicka ut ett pressmeddelande om. Vad var det nu som var så spektakulärt att det skulle behövas ett utskick för?

Var det en live-maratonsändning med manliga podcast-duos som skulle kommenteras bit för bit av Expressens manspanel? Eller var det en repris av avsnittet där Fredrik Skavlan fnissar åt prostitution tillsammans med författaren John Michelets och politikern Alexander Stubb? Nej – det som SVT ville flagga för var lördagens kvällsunderhållning: föreställningen ”Sean-Magnus kommer igen” med komikerna Sean Kelly och Magnus Skogsberg.

I en kabaré dansar Kelly och Skogsberg både bildligt och bokstavligt kring ämnet ”den ömtålige mannen”. ”Det här är helt enkelt män som hyllar män” sammanfattade pressmeddelandet.
Nu ska det för rättvisans skull sägas att Sean-Magnus show är två homosexuella mäns blinkningar till mannen. Annars hade det nog inte kunnat vara lika rättframt. Sean-Magnus får publiken att klappa i takt till ”Penisvisa i A-dur”. Det är sång och dans kring den manliga potensen.

Nu ser jag fram emot motvikten: en helafton om kvinnor som hyllar kvinnor med en publik som applåderar till ”Vaginavisa i D-moll”. När dyker det upp i tablån? Jag skulle föreslå den 20 augusti – samma kväll som SVT2 sänder en timmeslång intervju med Sven Otto Littorin. Den före detta arbetsmarknadsministern som hastigt avgick efter att ha konfronterats med uppgifter om sexköp är först ut i säsongspremiären av ”Min sanning” – ett ”intervjuprogram med spännande gäster”. En politiker som avgår efter anklagelser om sexköp är alltså spännande? Jag vet inte jag.

Littorin som skyllde den plötsliga avgången för tre år sedan på mediernas bevakning ställer upp på en lång intervju. Han som inte velat dra Aftonbladet inför rätta eftersom han inte vill återuppleva sexköphistorien sätter sig nu i en tv-studio. I en intervju med DI Weekend förra året hälsade Littorin att ”grabben är tillbaka på banan”. Nu är det jättekul med media igen!


I våras spreds en bild där Sven Otto Littorin badar fotbad i en gratängform. I famnen håller han en tax. Direkt bildades Facebook-gruppen ”Vi gör en Littorin” där vanligt folk laddade upp foton där de bjöd på sina versioner av badbilden. En man med Sven Otto Littorins namn och bild är aktiv på sidan och i juni lägger han upp en bild på ett fotbad. Rubriken lyder ”Uppgraderad”. I kommentarsfältet skrattar folk och gör tummen upp. ”Fan vad kul du är Sven Otto!”. När Lars Ohly råkar blotta sig på Instagram frågar Littorin Facebook-gruppen om det inte är dags att göra en ”Vi gör en Ohly?”. Han möts av skratt.

Nu ska Sven Otto Littorin alltså få leverera sin sanning på SVT. Det är inte illa pinkat av en man som hoppade av sin politiska karriär bara dagarna innan Aftonbladet publicerade artiklar som hävdade hans sexköp. Nu är Littorin är en kul kille igen. Varför inte slänga in honom i ”Stjärnorna på slottet” när SVT ändå håller på? Klart grabben ska få synas i tv."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar