måndag 29 juli 2013

Politikens kostnader per invånare diskutera i olika media.

Västervik med 36 000 invånare och Vimmerby med 15 500 invånare jämförs vad gäller kostnader för politik per invånare i Vimmerby tidning och på kommunalrådets blogg. 
 
Kostnaden för fullmäktigesammanträden är ringa i jämförelse med arvoden till ordföranden i kommunernas nämnder. Nämndernas sammanträdeskostnader är också kostsamma och flera nämnder håller inte budget här vilket jag tror beror på att ärendelistorna är större än budgeterat för denna mandatperiod. Antalet ärenden för KS har exempelvis blivit mycket större under innevarande mandatperiod än under tidigare perioder om jag tolkar den information som jag har rätt. Ett tecken på mer politisk aktivitet?
 
Demokrati kostar men jag anser att RDB (revisions och demokratiberedeningen under Leif Larsson ordförandeskap kommer att utvärdera och lägga fram ett reviderat förslag kring kommunens organsiation. De utgår från en enkät om detta som tyvärr inte fick så bra svarsfrekvens av de ordinarie ledamöterna i kommunen. Hoppas att det ändå blir ett bra förslag. Personligen anser jag att fullmäktige bör ha samma antal ledamöter även fortsättningsvis då det borgar för ett större engagemang och mer delaktighet ju fler ledamöter som fullmäktige har. Västervik har fler ledamöter än Vimmerby. Jag ska ta reda på hur stora hela länets fullmäktigeförsmlingar är för att fundera vidare i detta ärende kring demokrati och kostnader för densamma.
 
Intressant är ju också att jämföra kostnaderna för hela länets kommuner och inte bara med Västervik som stack ut på grund av att man redovisade så låga kostnader. Hultsfred har 13 550 invånare och  Vimmerby har 15473 och Hultsfred har lägre kostnader per invånare än Vimmerby. Hur kan det komma sig?
 
Nedan har jag valt att förmedla lite från kommunernas hemsidor:
 
§ 8 Årsarvode
Västerviks kommun har följande årsarvoden:

Årsarvoden utbetalas för nedan uppräknade förtroendeuppdrag beräknade

med utgångspunkt från årsarvodet för riksdagsledamot.

Kommunfullmäktiges ordf (inklusive demokratiberedningen) 10 %

1:e och 2:e vice ordf vardera 4 %

Kommunrevisionens ordf 8 %

Kommunstyrelsens ordf 100 %

1:e vice ordf 2:e vice ordf vardera 70 %

Barn- och utbildningsnämndens ordf 24 %

1:e och 2:e vice ordf vardera 5 %

Socialnämndens ordf 24 %

1:e och 2:e vice ordf vardera 5 %

Miljö- och byggnadsnämndens ordf 15 %

1:e och 2:e vice ordf vardera 3 %

Vimmerby kommun har följande årsarvoden:

http://www.vimmerby.se/PageFiles/3584/Best%c3%a4mmelser%20om%20ers%c3%a4ttning%20till%20Vimmerby%20kommuns%20f%c3%b6rtroendevalda%20med%20giltighet%20fr%20o%20m%202013-01-01.pdf




 


 


 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar