tisdag 30 juli 2013

Landsbygdspolitik värd namnet

http://www.skogsaktuellt.se/Default.asp?p=38930&pt=108&m

Rickard Axdorff skriver i Skogsaktuellt om skillnaden mellan Norge och Sverige vad gäller attityden till landsbygden. I Norge vill man ha hela landet i bruk och i Sverige vill man att hela landet ska leva. Författaren menar att Norge satsar på sin viktiga fiskeindustri så att hela Norge ska gynnas av dess intäkter. I Sverige däremot är en av de fattigaste kommunerna i landet samtidigt den som tillför landet såväl elkraft som skogsråvara i stora mängder. Här i vårt land är den rikaste kommunen en storstadskommun med villor. Hur är det möjligt? Jo, med en avsaknad insikt om landets viktigaste näringar hos våra rikspolitiker. Dessutom är det med vårt politiska system att ju fler invånare vi har i storstad , ju färre av våra politiker kommer från landsbygd och förstår landsbygdens betydelse. Riksdagsledamöternas antal beräknas ju utifrån den folkmängd som de represnterar. Få landsbygdsbor innebär färre riksdagsledamöter som företräder riksdagen och beslut som gynnar landsbygden blir allt svårare att få majoritet för i riksdagen. Enligt Anton Abele skriver våra riksdagsledamöter 3000 motioner varje år och 99.5% av dessa avslås. Man inser snabbt hur svårt det är att få till förändringar som krävs! Det finns en stor tröghet i hela det politiska systemet som i vissa fall givetvis är nödvändig men som ibland kan innebära negativa konsekvenser för en dynamisk och kreativ utveckling av landet.

Centerpartiet borde skrika ännu högre om vad som krävs för att Sverige ska få en landsbygdspolitik värd namnet. "Kopeng", bättre småföretagarvillkor, matlandet, skogslandet är inte nog. Mer och fler satsningar och bättre fördelningspoliik kombinerat med upprustning av infrastruktur och modet att våga vända flyttströmmarna. Jag vidhåller att det är en framtidssatsning att flytta ut funktioner i samhället till regioner som är glesbefolkade.

Marknadskrafterna klarar inte detta utan politiska beslut. Sverige har snabbaste urbaniseringen i hela västeuropa enligt FRAMTIDSKOMISSIONEN. Politiken måste vakna och ta ansvar för detta så att Sverige står starkt i framtiden. De naturresurser vi har kommer att efterfågas och det krävs strategiskt tänk för att växla upp de mervärden som landsbygden har. Tomma beteshagar och igenväxna marker är oattraktivt för alla, såväl landsbygdsbor som besökare. Ett trendbrott och en attitydförändring krävs för att Sverige ska utvecklas i hela landet.

Vad tycker du behövs för att Vimmerbys landsbygd ska stärkas? Landsbygdsberedningen har uppdraget att ta fram ett landsbygdspolitikst program i höst. Vad är fokusområdet för dig?

Lagerbäck har synpunkter på samma ämne här: http://www.lantbruk.com/skog/det-maste-vara-nagot-fel-pa-svensk-regionalpolitik-0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar