onsdag 31 juli 2013

Kunskap ger hälsa och framtidstro

http://www.dn.se/ledare/kolumner/tomhant-pa-troskeln-till-livet/

Kolumnen i DN idag fick jag tips om att läsa av Tomas Holgersson och jag tycker verligen att den pekar på något intressant i synnerhet som jag i ett annat blogginlägg refererat till hjärnforskare Katarina Gospics påstående om att vi inte är skapade att välja mellan 1800 elbolag. Skribenten här påstår att valfrihet inte är orsak till psykisk ohälsa hos unga i västvärlden utan skälet till ohälsa är enligt honom att unga inte har tillräckliga kunskaper med sig från skoltiden.

Det Nathan Shachar uttrycker är att ett av skälen till ungas psykiska ohälsa är nedmonteringen av svensk skola och att man sänkt lönerna för de offentligt anställda så att kvalitén på undervisningen i skolan är på bottennivå och kraven är av olika skäl alldeles för låga i dagens skola.

Jag instämmer i att det finns en vits med kunskap om vilka blommor, träd, fåglar och insekter som man ser på skogspromenaden, då det ger fler dimensioner, bättre sjävkänsla och en mer berikande upplevelse. Samtidgt inser jag att digital teknik kan ge oss de kunskaperna på några knapptryck om vi har kunskapen att kunna söka på en smartphone. Å andra sidan så är kunskapen att lösa ett problem inte heller på särskilt hög nivå under skoltiden för dagens unga även om pedagogiska insatser mer och mer hamnar där med all rätt då vi har tillgång till så mycket digital teknik. MEN denna teknik är ju inte till så stor nytta om man inte lär sig att tillämpa den. Hur många av dagens unga behärskar excel?  Det kan man fundera på och behärskar man "In design" eller Photoshop så har man ett yrke enligt en vän till mig.

Framtidens samhälle har flera utmaningar när det gäller skolutveckling. Det kan man konstatera när man grubblar kring det livslånga lärandet och vilka av de kunskaper som man tillägnade sig på universitetet som man verkligen haft nytta av i yrkeslivet.

Kommentera gärna detta inlägg då detta kan ses som början på en tråd om skolutveckling eller orsker till psykisk ohälsa hos unga i den rika delen av världen..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar