tisdag 23 juli 2013

Ansvar?

Inga Britt Alenius skriver om vem som bär det yttersta ansvaret för olika offentliga verksamheter. Hon beskriver att det behövs en översyn av kommunallagen vad gäller ansvaret för den kommunala verksamheten och hur revisionen utförs.

http://www.dn.se/ledare/kolumner/ansvaret-som-forsvann/

Det är oerhört viktigt att de politiker som är framröstade i demokratiska val verkligen tar ansvar för verksamheten och följer olika lagar för exempelvis hur upphandlingar sker. Kommuner gör många upphandlingar och i dagens tidning beskrivs att en kommun får böta 23000 kr på grund av att man valt att endast ta in offerter från tre företag vid en upphandling av bussinköp. Vilka upphandlingar har Vimmerby kommun gjort under det senaste året? Är alla upphandlingar korrekta? Revisorernas uppgift är att granska kommunens upphandlingar mm.

Att tillståndsgivningar följer svensk lag är också viktigt. Detta är aktuellt när jag läser Vimmerby tidning idag. Västervik har vissa pubar öppna utomhus till kl. två nattetid. Ronja är öppet utomhus till midnatt och till två inomhus. Min känsla är att det ofta blir lite fuktigt och kyligt utomhus efter midnatt i Sverige vilket innebär att jag anser att det inte är något större problem att utomhusdelen av puben stänger klockan 12. En turiststad som Vimmerby med fokus på barnfamiljer måste anpassa regelverk efter sin målgrupp. Risken för att ungdomar flyr Vimmerby på grund av detta beslut borde var liten men det är viktigt att kommunen och näringslivet kommunicerar effektivt så att negativa skriverier undviks. Någon beskrev en gång för mig att det är viktigt att alla medborgare värnar om sin hembygd och blir ambassadörer och inte "snackar ner" sin bostadsort. Det leder bara till frustration och negativare attityd från omgivningen.

Vimmerbyandan är positiv och här finns möjligheter för fler att förverkliga sina drömmar och idéer. Välkommen till Vimmerby!

Givetvis måste kritik få ges och givetvis ska ansvar utkrävas av de som bär ansvar nämligen folkvalda politiker. Västervik har drabbats av katastrofal kommunal ekonomi och det förvånar mig att det fortfarande inte utkrävs ansvar av de politiker som inte haft kontroll på verksamheten. Nästa val dröjer och det borde rannsakas tydligt vem som bär ansvar och varför den uppkomna situationen uppstått.

Vimmerbys ekonomiska situation med många större investeringar är viktig att följa då det innebär större kostnader för drift med nybyggda anläggningar. Viktigt att Vimmerby snarast rekryterar en ny administrativ chef då Helena Sjöholm slutar sin tjänst den sista augusti. Ekonomiansvaret på tjänstemannasidan är en mycket viktig position för oss fritidspolitiker i Vimmerby. Den personen måste vi politiker kunna få bra leveranser av annars blir det svårt att leverera bra beslut vad gäller kommunens ekonomi. En omsättning på ungefär en miljard svenska kronor kräver professionell hantering. I augusti ska investeringsbudgeten antas och det ska bli spännande. Såväl fastighetsunderhåll som utredning om nya lokala reningsverk hos Arla och Åbro ska ingå enligt en politikerblogg som jag läst och jag undrar om det verkligen tillhör investeringar och inte drift?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar