torsdag 6 juni 2013

Nationaldag

Sverige, Sverige fosterland och Du gamla du fria. Firandet vid Näs var trevligt och så där lagom svenskt och måttfullt. Försommaren i sin bästa skrud och i det bästa vädret. En härlig stund med bra budskap i talet av Magnus Carlsson om mod, ansvar och fantasi och att det behövs ansvarsfulla föräldrar och medborgare mm. Han ansåg också att vi ska införa en skärmfri dag i månaden och ägna den dagen åt att umgås utan skärmar som stör. Intressant tanke tycker jag som ska provas igen. Jag försökte med en skärmfri dag i veckan för några år sedan och misslyckades så en i månaden är värt att prova och kanske har chans att lyckas.

Olena från Vitryssland klev upp i talarstolen och tackade spontant för att hon blev medborgare förra året och att hon trivs i Vimmerby. Spontant och mycket bra gjort. 

Livet berikas av möten med olika människor. Igår mötte jag två Luxemburgare som bosatt sig och bildat familj i Pelarne. De berättade att i sitt lilla hemland fanns det cirka en halv miljon människor och att det är mycket trångt om utrymmet. Max. 600 kvadratmeter tomt vid nybyggnation är tillåtet och det var ett av skälen till att de flyttat till Sverige. Att det finns ytor här för den som exempelvis vill försörja sig på odling i permakultur vilken kräver stora ytor.

Sverige är fantastiskt och jag håller med Laurent om att det är naturen som är det bästa.

En helt annan fråga. Bostäder behövs i Vimmerby."Jonas ljud"berättade om nationaldagsfirandet på Facebook i gruppen du vet att du är från Vimmerby som 3000 personer är med i och då kommenterade en person att hon längtar efter att flytta hem till Vimmerby men att hon har problem med att hitta lämpligt boende. Vimmerby behöver en mångfald av olika boenden i olika kostnadsläge, i olika geografiska läge i kommunen för att hela kommunen ska leva. Pistolsmeden och en mångfald olika boenden behövs av privata och offentliga aktörer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar