fredag 28 juni 2013

Miljöranking av kommuner

Vimmerby är enligt Miljöaktuellts ranking en av de allra sämsta kommunerna på miljöarbete. Plats 282 av 290!

Ett av skälen till den usla placeringen är att Vimmerby kommun valt att inte svara på enkäten.

Alla dessa olika rankingar...vilken betydelse har de och har det inte gått lite inflation i detta? Kanske eller kanske inte? Lokal media intresserar sig tydligen för detta då det finns fyra olika notiser om just denna ranking i Vimmerby tidning. En om Hultsfred, en om Kinda, en om Vimmerby och en om Västervik. I den kontexten så blir det pinsamt tydligt att Vimmerby är sämst på miljö.

Men hur sant är det då? Vimmerby är extremt framgångsrika vad gäller exempelvis fjärrvärme och har en mycket hög andel hushåll som är anslutna till den klimatsmarta fjärrvärmen. Biogassatsningen på fordonsgas verkar stå stilla i Vimmerby medan den rör på sig i Hultsfred och i Västervik är den ett faktum sedan flera år tillbaka.

Ska bli spännande att se vad Vimmerby energi och miljö väljer att göra med biogasen 2015 då den inte längre kan eldas som spets i fjärrvärmeverket. Blir det fordonsgas så att KLT kan köra sin trafik på det bränsle som man sätter högst på sin önskelista eller blir det elproduktion eller möjligen den meningslösa facklingen av biogasen som redan görs med cirka 30 % av produktionen?

Avfallshanteringen kommer år 2015 att få ett lyft i Vimmerby då fastighetsnära förpackningsinsamlingen samt insamling av organsikt avfall införs.

Antalet miljöbilar som kommunen använder skulle kunna bli högre med hjälp av en fordonsgassatsning. Jag kör själv biogaspassat och det fungerar alldeles utmärkt och kostar mellan 5 och 6 kronor per mil i bränslekostnad. Kör jag bilen på bensin bli kostnaden 9 kr per mil.

VEMAB har väl några rena elbilar men de bilarna verkar inte kunna vara ett alternativ för barnfamiljen ännu. Elhybriden däremot verkar bli bättre och bättre.

Tycker du att Vimmerby kommun är bra på miljöarbete? Finns det förbättringsmöjligheter enligt dig eller är vi en av Sveriges sämsta miljökommuner?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar