tisdag 18 juni 2013

KS idag!

Idag ska kommunstyrelsen besöka den nybyggda förskolan Lunden. Det ska bli intressant att se denna nya satsning. Moderaternas Magnus Gustafsson med flera ville bygga billiga baracker via nätet men det blev ett platsbyggt bygge av NCC. Tegelväggar och lärk samt växter på taket ger ett intryck av gediget bygge som har låg underhållskostnad och det faller in så snyggt i miljön tycker jag som åker förbi det nya dagiset varje dag. 120 barn ska befinna sig här och en fråga som jag är nyfiken på är hur alla dessa sex avdelningar ska äta lunch tillsammans. Hur organiseras detta?

Några politiker påstår att det eventuellt ska köras varm mat från Vimarskolans kök men det har jag förstått inte alls fungerar då det inte spelar någon roll om man kör kort eller lång sträcka med varm mat. Det är ett omöjligt system så det blir kylmat i form av exempelvis köttbullar och potatis och grönsaker som tillagas på plats. Ett alldeles fullgott alternativ.

Platsbyggt är det många som tror på eftersom det innebär kvalitet och genomtänkt bygge som är anpassat till platsen som man bygger på. Moduler som byggs i fabrik beställer man och monterar ihop på plats och här får man kompromissa mer för att få till en helhet. Om jag förstår det hela rätt då det är flera personer som diskuterat kommunens planerade byggnationer med mig. Det nya äldreboendet kommer att bli delvis ett modulbygge på grund av att det första bygge som man föreslog ansågs alldeles för dyrt att bygga. Nu ska det bli ett mellanting mellan modul och platsbyggt alternativ och jag hoppas verkligen att hela bygget blir riktigt bra för alla inblandade, grannar, de anhöriga, personal och självklart de brukare som ska hyra bostad därför.

Slutligen är det viktigt att bygga så att man får ett lågt fastighetsunderhåll. Vimmerby kommun satsar alldeles för lite på just underhåll. I budgetförslaget ingår underhåll för 24,50 kr per kvadratmeter och Tomas Holgersson föreslog igår kväll på gruppmötet en ökning av underhållet med två miljoner år 2014 och med fyra miljoner år 2015. Då kommer vi totalt upp i en underhållskostnad på tolv miljoner på två år vilket är hälften så mycket som som Eksjö kommun satsar på två år. Eksjö kommun ska hjälpa Vimmerby att ta fram en underhållsplan och Tomas Holgersson anser att det är att kasta pengarna i sjön att ta fram en plan om man inte satsar pengar på att genomföra det underhåll som måste göras enligt planen. Då har man ju bara fått reda på vad som behöver göras utan att ha resurser att genomföra det. Stor frustration vill jag påstå att konsekvensen kan bli. Jag anser att fasighetsunderhållet måste prioriteras.

En annan fråga som jag vill lyfta är hur Vimmerby ska bli en bättre arbetsgivare. Kommuner har svårigheter att rekrytera personal och därför är det extra viktigt nu när många fyrtiotalister ska ersättas att göra åtgärder så att Vimmerby kommun blir en attraktivare arbetsplats. I april år 2012 lämnade Anna Svensson och jag in en motion om att vi behöver tillsätta en bred arbetsgrupp som ska arbeta med att ta fram ett åtgärdspaket för att göra arbetsplatsen effektivare och detta ville vi ha gjort till budgetarbetet 2014-2015. Motionen är skickad till personalchefen och hon har den 4 juni 2013 skrivit ett förslag till beslut nämligen att bifalla motionen. Tyvärr har den inte kommit med på föredragningslistan idag då denna satsning för att Vimmerby ska bli en attraktivare arbetsplats kommer inte att tas innan semestern trots att många tecken visar på att behovet just nu är akut och ny rekrytering av personal är oerhört aktuell och svår idag för många kommuner. Jag förväntar mig att Vimmerby ändå tar situationen på allvar och satsar på åtgärder som gör att vi blir en attraktivare arbetsgivare. Nedan finns utdraget ur tidsplaneringen för hantering av motioner och det gör mig förvirrad och konfunderad. Vem vill inte fokusera på Vimmerby kommuns attraktivitet som arbetsgivare?

Underhåll av fastigheter och underhåll av personal är framgångsfaktorer och en god investering för framtiden. Många olika åtgärder behöver satsningar och prioriteringarna är svåra men jag anser tillsammans med Tomas att det är ett bedrägeri att inte satsa på underhåll då det på sikt innebär att kommunen lever på rost och röta och efterlämnar ett fastighetsbestånd som är undermåligt och sköter man inte underhåll så kostar det mer att åtgärda akuta skador som uppstår på fastigheter som är dåligt underhållna. Här krävs planerade åtgärder som verkligen görs enligt en tydlig plan och därför behöver det tillsättas resurser för detta så att vi stolt kan lämna över kommunens fastigheter till nästa generation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar