fredag 17 maj 2013

Tillsammans når vi toppen

Vimmerbys egen vision för skolan lyder " Tillsammans når vi toppen" och den tycker jag är bra och BUN och förvaltningen har på ett imponerande sätt arbetat för att verksamheten ska präglas av denna vision på många olika sätt.

Frågan är bara hur det ska mätas?

Ur statsvetarna Gissur Ó. Erlingsson, filosofie doktor i statsvetenskap och
Anders Sundell, doktorand i statsvetenskap artikel i DN om faran med rankingar för att åstadkomma utveckling. " För det första: Det låter förstås väldigt bra att kunna etikettera sig som ”bästa skolkommun” eller ha det bästa företagsklimatet. Men indikatorerna som bygger upp ranknigarna är långt ifrån okontroversiella. Svenskt Näringsliv premierar kommuner med låg konkurrens från offentliga verksamheter, medan Lärarförbundet ger högre poäng åt kommuner som har högre kostnader per elev – två av flera exempel på politiskt omtvistade indikatorer som belönas i rankningarna."

I budgetdialogtider så är detta en central fråga tycker jag för om det är så att skolrankingen bygger på hur stor peng per elev som kommunen satsar så är det märkligt att skolans förvaltningschef inte äskar mer pengar per elev för att nå målet att Vimmerby ska bli bästa skolkommun i Sverige år 2017. Om Vimmerby ska lyckas nå sitt mål krävs alltså en rejäl påse extra pengar till skolan om det är lärarförbundets ranking som ska mäta om vi når målet. Tyvärr så måste jag meddela att detta blir svårt att uppnå med våra befolkningssiffror då vi konkurrerar med storstadskommuner som har helt andra skatteinkomster att fördela.

Kommentera gärna dessa tankar då jag är fokuserad på att försöka få politiken att satsa på skolan då jag vet hur mycket den betyder av egen erfarenhet som lärare på Vimarskolans högstadium år 1991-2001.

Jag har exempelvis som enda politiker i KS yrkat att BUN ska beskriva och äska mer pengar om det finns risk att man tvingas lägga ner gymnasieprogram på grund av införandet av resursfördelningssystem i en tid då antalet gymnasieelever under en kommande femårsperiod är vikande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar