söndag 12 maj 2013

Solelrapport nr 5

Gasellen
Koncentrationen av koldioxid i atmosfären har aldrig varit så hög som nu, dessvärre har den heller aldrig ökat i så snabb takt som nu. Enligt Christian Azar, professor i Energi och miljö vid Chalmers, kommer koncentrationen fortsätta att öka i tusen år och havsnivåerna likadant.
Möjlig slutsats – lika bra att ge upp, det är ändå kört.
Alternativ slutsats – nu gäller det verkligen att alla hjälper till, en del kan åstadkomma mycket, andra lite, men alla kan bidra med något.
Bostadsrättsföreningen Gasellen i Skäggetorp Linköping, hör till dem som verkligen anstränger sig. Sedan i höstas håller de på med en solelssatsning av det större slaget för de 546 bostäderna och de andra lokalerna. När de är klara kommer de att ha investerat cirka 10 miljoner. Från deras hemsida kan man via en länk följa deras produktion av solel timme för timme, dag för dag och månad för månad. Man kan också läsa ut vad solelen gett ekonomiskt och i just minskade utsläpp av koldioxid.
Det kommunala bostadsbolaget Vimarhem är också på gång, inte så stort som Gasellen, men ändå en rejäl satsning.
Motiven varierar för de allt fler som nu satsar på solel, ”rädda världen” finns kanske med i bilden i någon mån, men ”kul, enkelt och lönsamt” är också bra skäl.
Tomas Holgersson

2 kommentarer:

  1. Tack för att HSB Brf Gasellens i Linköping satsning på solel nämns. Bra för föreningen och kanske ävn för Skäggetorp som bostadsområde!

    Den elproduktion som just nu visas på hemsidan (http://www.hsb.se/ostergotland/gasellen/visning-av-solelsproduktion?select=1.281693) är pga tekniska svårigheter bara 1/3 av produktionen.

    SvaraRadera
  2. Tack för den kommentaren och jag beklagar att blogger visar den lite konstigt. Jag ska undersöka vad orsaken till det är.

    Spännande med er satsning tycker jag.

    SvaraRadera