fredag 17 maj 2013

Budgetinspel?

För nästan exakt ett år sedan lämnade Anna Svensson och jag in en motion som innehöll följande

Vi föreslår att

- Kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att tillsätta en bred arbetsgrupp som tar fram ett förslag till hur Vimmerby skall bli ”Den goda arbetsplatsen” utifrån erfarenheter från andra kommuner, tidigare erfarenheter från den egna kommunen samt aktuell forskning på området
- arbetsgruppen tar fram en strategisk plan i flera punkter bland annat en strategi för hur varje medarbetare skall utvecklas samt en tidsplanering med kostnadsförslag som kan hanteras i budgetarbetet 2013.

Jag vill också påminna om ett kommunfullmäktigebeslut som avslog Jan Henrikssons motion om införandet av friskvårdsmassage men som samtidigt beslutade att friskvårdsbidraget skulle tas upp i budgetarbete inför år 2014-2015 års budget. Där är vi nu och vi har inte behandlat hur Vimmerby ska bli den goda arbetsplatsen ännu i budgetarbetet och genom detta blogginlägg vill jag lyfta in denna fråga som jag anser som viktig ur flera perspektiv. En modern och ansvarsfull arbetsgivare investerar i personalens hälsa och välmående och finansieringen är högre prestationer och färre sjukskrivningar. En friskvårdspeng handlar om cirka 750 000 kr enligt personalchefen feb. 2012 och skulle ge en hel del positiva effekter för kommunen som en attraktiv arbetsgivare. MEN steg ett är att ta fram ett effektivt förslag till hur Vimmerby ska bli "den goda arbetsplatsen" och hur ett effektivt friskvårdsbidrag för Vimmerbys kommunanställda bör utformas så att vi får högsta möjliga utväxling och effekt av investeringen. Om kommunen bejakat och arbetat med vår motions intentioner så hade vi haft en utredning om detta för att kunna diskutera frågan i budgetarbetet. MEN jag tror inte att det på något vis är för sent för att föra in tankarna kring hur Vimmerby ska kunna bli en ännu bättre arbetsgivare och föregå med gott exempel för privata arbetsgivare i kommunen. Ibland måste det offentliga gå före och visa vägen, anser jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar