fredag 24 maj 2013

Brevet hemifrån?

Igår var jag på LUPP-konferens och Mats Trondman betonade hur viktigt det är att hjälpa iväg ungdomar för att de ska få utbildning, internationella erfarenheter och nya relationer mm. MEN ännu viktigare för en kommun och en framgångsfaktor är att hålla kontakten med utflyttade ungdomar varför jag föreslår att vi återupptar brevet hemifrån (se länk nedan)

Där finns redan en betald länk för Vimmerbys brevet hemifrån så det enda som behövs är någon som skriver artiklar och ser till att brevet skickas till de som är utflyttade mellan 20 och 40 år till exempel. Den informationen borde väl gå att hitta och eftersom vi tidigare arbetat med detta digitala nyhetsbrev under ledning av Christina Thorstensson. Carina Enkvist i Mariannelund som skriver åt Eksjö och Hultsfred har lämnat en offert till mig och det skulle vara mycket väl använda pengar och ett snabbt sätt att få igång en kommunikation med utflyttade Vimmerbybor som är presumtiva hemvändare.


Läs befintliga brev här:

http://www.brevethemifran.se/visa-alla-artiklar/

Visst vore det bra med en vimmerbyflik.?

Vem kan ta detta ansvaret? Näringslivsenhetens nyhetsbrev skulle ju också kunna samverka på något sätt med brevet hemifrån. , eller hur?

Jag lämnar in detta som en motion till KF på måndag tror jag. Är det det snabbaste sättet att hantera ett initiativ av denna sort eller finns det utrymme och möjlighet inom destinationsprojektet eller inom kultur och fritid eller någon annanstans?

Med hopp om bättre kommunikation med Vimmerbybor i förskingringen.

Info på Facebook på sidan du vet att du är från Vimmerby med 3000 deltagare kan ju vara ett sätt att informera om denna kommnikationssatsning från Vimmerby kommun.

Ur lupp-rapporten
Den största andelen unga vuxna som tror att de kommer att stanna i hemkommunen uppvisar Vimmerby (15 procent), Högsby (14 procent) och Nybro (11 procent). Den största andelen unga vuxna som är stannare finns bland unga män i Högsby (18 procent). Lägst andel stannare gäller unga kvinnor i Torsås (0 procent) följt av unga kvinnor i Oskarshamn (4 procent) och Eksjö (4 procent).
Vilka skäl anger de presumtiva flyttarna till att lämna sin hemkommun i Kalmar län? Tre svar dominerar påtagligt de ungas egna förklaringar, nämligen utbildning, jobb och urban längtan. Unga vuxna flyttar alltså för att studera, för att jobba och för att de längtar efter att få prova på och uppleva något nytt i livet genom storstadsliv. Nära relationer till familj, släkt, vänner och kärleksrelationer håller alltså inte tillbaka de presumtiva flyttarna. Inte heller aspekter som tillgång till fritidmöjligheter, natur och bostäder. Inte ens jobb, om de skulle finnas. De tror sig helt enkelt vilja iväg från hemkommunen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar