onsdag 24 oktober 2012

Skoldemokrati

Nu har den kommit. Skolkatalogen för grundskolorna i Vimmerby. I kategorin elevdemokrati har man en bit kvar innan man är sverigebäst. För första gången sedan skolkatalogen började sin resa så har man valt att inte fotografera elevråden i de båda högstadierna på grund av utrymmesbrist. Det organ som eleverna ska använda när de vill uttrycka sina demokratiska synpunkter på sin skola får inte plats men miljöbilder mm får utrymme. Hur ska eleverna veta vilka som företräder dem i elevrådet på högstadiet om ledningen väljer att inte publicera elevrådens styrelser. Det saknas information på kommunens och skolans hemsida och det enda sättet att får reda på vilka det är som ingår i elevrådets styrelse är på en lapp på en av skolans anslagstavlor.

Självklart kan någon tycka att jag talar i egen sak då min egen dotter blivit vald till ordförande på den ena skolan men denna fråga är större än så för mig. Demokratiutvecklingen och medvetenheten om hur man som samhällsmedborgare kan påverka sin livssituation måste skolan ta ansvar för. Synliggöra och uppmuntra de som väljer att prioritera detta frivilliga engagemang är också viktigt.

Att undertecknad och sonen för många respektive några år sedan också var elevrådsordförande och fick figurera i skolkatalogen kan möjligen betraktas som orättvist inom vår familj men som sagt skoldemokrati är det centrala i detta blogginlägg. Vad tycker du?

I övrigt var det trivsamt med bilder från Gästgivarehagen även om eleven på bilden var lite osynlig och anonym. Jag tror att skolledningen i Vimmerby måste fundera över hur viktigt det är att sätta eleverna och personalen i centrum och synliggöra dem och deras arbete på olika sätt för att man ska nå toppresultat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar