torsdag 11 oktober 2012

Kreativitet

Att skapa och att få möjlighet att vara kreativ eller rättare sagt prioritera kreativitet är viktigt för hjärnans välmående. Alla har väl någon gång upplevt att vara i "FLOW" dvs då tid och rum saknar betydelse och man är djupt engagerad i en kreativ process. Två forskare på området förmedlar hur vikitigt det är att varje dag ge sig själv möjligheten till kreativitet. Tyvärr har vi skapat ett alltför bekvämt samhälle då vi lockas att välja TV-soffan istället för eget skapande. Plötsligt insåg jag att mitt bloggande är en för mig kreativ process där jag skapar. Kanske ett skäl till att göra det och förbättra och utveckla leveransen.

Som arbetsgivare är det centralt att skapa arbetsmiljöer och förutsättningar för medarbetarna att var kreativa och delaktiga. Det kanske är det viktigaste för Sveriges kommuner om de ska bli attraktivare arbetsplatser. Ge utrymme för den personliga kreativiteten och skaparkraften för alla medarbetare, så kan vi tillsammans stimulera innovationer i samhället och på jobbet. Förbättringsarbete kräver kreativitet och handlingskraft.

Idag ska jag delta i WORKSHOPS på LRF om framtidens förnybara energi inom de gröna näringarna. Vår nya näringspolitiskt sakkunnige Minna Gilberg förklarade igår att hon anser att miljöpolitiken i Sverige har misslyckats och att LRF borde lansera byggandet v en biobaserad samhällsekonomi. Det arbetet har påbörjats i Tyskland och Österrike bland annat och hon anser att Sverige har mycket goda förutsättningar att tydliggöra möjligheterna med en helt ny fossilbränslefri samhällsekonomi. Spännande tankar som kommer att ta tid och mod att implementera då det finns mycket starka krafter som vill bevara vårt oljeberoende. Kreativitet kommer att krävas i den processen och möjlighetstänkande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar