söndag 28 oktober 2012

DN DEBATT igår!

Ur en lång debattartikel av två statsvetare på DN debatt i förrgår kan man lära sig om NPM mm. Det väcker en del eftertanke tycker jag när jag lyssnar på reprisen av "Så mycket bättre" och alla mjuka sidor som den musikkulturens minnen förmedlar till mig så här på söndagen som är så perfekt vintertidslång idag. Tankar tar ju som sagt tid...

New public management (NPM) är samlingsnamnet på den administrativa trend som dragit över västvärlden under de senaste decennierna.

"NPM-lösningarna ledde till att den offentliga verksamheten konkurrensutsattes, och att nya styr- och ledningsformer hämtades från det privata näringslivet. Decentralisering, resultatstyrning, utvärdering, revision konkurrensutsättning blev nyckelord i en omstrukturering med ökad effektivitet som huvudmål.

Till en början rådde stor enighet om att detta var precis vad svensk förvaltning behövde. Men i dag är bilden annorlunda. Samhällsvetenskaplig forskning visar att den tänkta medicinen inte längre är medlet för att skapa en effektiv förvaltning – den har snarast blivit den huvudsakliga verksamheten.

Sverige står inför en stor utmaning där det gäller att förhindra att våra skattepengar dunstar bort i en värld som styrs av konsulter och kostsamma och ofta onödiga utvärderingssystem. Vad som behövs är en styrning av den offentliga verksamheten som premierar upprätthållandet av ett gott omdöme."

"De mått som man är ålagd att återrapportera stämmer nämligen sällan överens med de yrkesverksammas förståelse av vad som utgör väl utfört arbete; ekonomernas dominerande ställning som uttolkare av kvalitet är här slående. Det har bland annat inneburit att utvärderingarna i regel koncentrerar sig på det som går att mäta, och man blir slav under metoden – det som inte går att mäta finns inte (samtal med äldre i vården, extra läxhjälp till elever med behov och så vidare)."

Läs hela artikeln http://www.dn.se/debatt/professionalism-nedvarderas-i-den-marknadsstyrda-staten. Den tål att begrundas för vår alliansregering. Ju mindre C och KD blir desto noggrannare bör man reflektera över sin politik, tror jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar