tisdag 9 oktober 2012

Äntligen Äldreboende på G i Vimmerby!

Jag publicerar denna här då Vimmerby tidning inte ännu publicerat denna insändare som Centerpartiet skickade in i fredags. Lars Nilsson ersätter mig på extra KS idag då jag är på personalmöte i Ljungby med LRF Sydost så han får vara med och ta det historiska beslutet att ge uppdraget åt teknik och service att begära in anbud på nytt äldreboende i Vimmerby.

"Kommunstyrelsen har ett extra möte den 9 oktober för att ta beslut om att gå ut med anbudsförfrågan på nytt äldreboende vid Cirkusplatsen. Detta är ett av kommunens största byggen någonsin och det föreslås att det är ett prefabricerat hus som ska byggas med över 100 lägenheter. Centerpartiet har i en motion till kommunfullmäktige påpekat att det är mycket viktigt att ta fram driftkalkyler för byggnaders totala livslängd i samband med beslut om byggnationer. Energimyndigheten har kravspecifikationer som är fria för vem som helst att använda om man avser att ställa energikrav i anbudsförfrågan. De hittas på www.belok.se
Beräkningar visar att huvuddelen av den totala kostnaden för en byggnads livstid är energiförsörjningen varför vi vill ha flera olika energikravspecifikationer redovisade för anbudet. Skulle det vara lönsamt att bygga ett modernt passivhus eller ett hus med högre energivärden än de traditionellt prefabricerade husen.

Anbudet borde kunna gälla en byggnad med högre energivärden och med solceller för husets elförsörjning. Så bygger man nu i Tyskland för att förbereda sig för högre elpriser i framtiden och ökad självförsörjningsgrad.

Takens konstruktion, orientering och vinkel är viktiga att beakta för att möjliggöra framtida solinstallationer om man i detta skede avstår från denna möjlighet.

Centerpartiet anser givetvis att äldreboendet är en av kommunens viktigaste investeringar men för den skull är det viktigt att reflektera över framtida driftkostnader för kommunens byggnader.

Peter Karlsson, Ingela Nilsson Nachtweij, Anna Svensson
Centerpartiet i Vimmerby"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar