måndag 22 oktober 2012

457 kilo per person!

Avfallsmängden per capita är den femte största i Europa. Bulgarien toppar före Luxemburg och Finland. Inget att vara stolt över och det manar till mer återvinning för att minska kostnaderna för samhället. Vimmerbys nya avfallsplan måste ta hänsyn till att återvinningen måste öka och bygga på ett system som hjälper oss alla att minska våra avfallsmängder.

Kraftnäten är för klena föra att bygga ut kärnkraften genom att ersätta gamla reaktorer med nya. Vi måste arbeta mycket hårdare med SMART GRID och många kraftkällor. Fastigheter som själva producerar den energi som den behöver har jag sett goda exempel på i Skåne och dAnmark förra veckan och krafttag behövs för att stimulera denna utveckling, inte minst för att bygga ett flexibelt och smart elnät som kan ta emot den förnybara elen. Gotland är pilotkommun för detta och där kan man följa hur stor andel vindkraftpark av öns totala energibehov som utgörs av vindkraftsel på www.vindstat.nu och diagram över tid http://www.vindstat.nu/stat/Gotland24h.htm
Spännande utveckling och jag konstaterar än en gång att ny kärnkraft kommer att bli mycket dyr. Inte bara att bygga utan även för att ta hand om kärnavfallet och för att bygga ut elnätet som ska ta hand om stora mängder el. Elförluster vid överföring av stora mängder är också viktigt att beakta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar