tisdag 25 september 2012

Reflektioner från Vimmerby

Idag styr jag färden mot Emmboda och verksamhetsplanering i dagarna två. Det ska bli roligt att träffa alla medarbetare och styrelsen och resonera om vilket fokus som vi i LRF Sydost ska ha kommande år.

Fullmäktige igår kväll bjöd på många inlägg i debatten och min reflektion är att det är alltför få som faktiskt på djupet sätter sig in i viktiga framtidsfrågor. Beslutet att bygga egenägd fiber mellan Vimmerby och östgötagränsen utan att undersöka alternativ via Mariannelund eller Svinhult ser jag som mycket märkligt i synnerhet när man genom en sådan fiberdragning samtidigt skulle kunna stötta de byalag i den västra kommundelen som idag har Sveriges sämsta internet via radiolänk. Framtiden kommer att utvisa huruvida det egna fibernätsbolaget kommer att gå med vinst och om Robin Hood- modellen fungerar. Tidsaspekten är viktig här och jag undrar hur lång tid som det kommer att ta att bilda bolag och att sedan bygga denna fiber och hur lång tid det kommer att ta innan lönsamheten i bolaget visas. VEMAB äger nu frågan om detta. Pengarna i investeringsbudgeten räcker sannolikt inte så vart ska pengarna tas? Tilläggsanslag? Ur VEMABS budget eller hur är det tänkt? Fick vi veta det igår? Kalkyler på gehör är det som gäller för detta.

Debatten i fullmäktige är avslutad och centerpartiet reserverade sig på de punkter som pekar ut att kommunen skall bygga eget fibernät. I slutänden öppnar vi givetvis för att kommunen kan bygga eget nät men vi är inte där i processen ännu. Vi har ju exempelvis inte träffat Skanova ännu. I övrigt är IT-infrastrukturprogrammet mycket bra och vi väntar med spänning på processen med behovsetapperna som snarast ska tas fram. Centerpartiet vill tillgodose kommuninnevånarnas behov av fiber, därom är inget tvivel."Huret" är frågan?Fullmäktige har tagit ett beslut som ska bli mycket intressant att följa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar