torsdag 6 september 2012

Morgontankar i ett arla Eskilstuna

Munktell var en sann entreprenör och har betytt mycket för Eskilstuna. Det är tydligt när man besöker Munktellområdet. Här finns en intressant blandning av Science park, konsthall och många små företag. Man häpnas över vad en persons kreativitet kan betyda för en ort. Vimmerby har sin Astrid Lindgren, Sunne har Selma Lagerlöf, hjälp mig att fylla på listan. Falun har sin Polhem, Kiruna har Lundbom, Uppsala och Småland har Linné , Älmhult har Ingvar Kamprad ...

En helt annan sak...jag skräms av Jan Björklunds attityd till forskning. Jag delar krönikören Henrik Berggrens uppfattningar om att han tror att mer pengar till forskningsbyråkrater istället för till universitet och högskolor kommer att ge excellens, kvalitet, innovation. Vilket humbug.
Men hur skapar man hållbar tillväxt? Det är ingen lätt fråga. Linköpings universitet med flera har forskat på detta och funnit att tillväxt i kommuner kräver självständigt tänkande http://www.tillvaxtanalys.se/tua/export/sv/filer/publikationer/working-paper-pm/WP_PM_2011_28.pdf . Man analyserar att lokala politiker ofta iscensätter fantastiska utvecklingsprojekt som ska locka inflyttning och/ eller besökare men ofta misslyckas projekten då de inte är realistiska utan mest tarvar stora resurser och saknar uthållighet .När projekttiden och projektledarlönen är slut finns inget kvar som klarar en självständig och hållbar fortsättning utan offentliga medel. Utmaningen ligger i att definiera och hitta undantagen. Utvecklingsprojekten som kan stå på egna ben efter en initial finansiering och tidig stöttning i form av resurser och engagemang. Berätta gärna för mig om Dina tankar kring detta och vilka utvecklingsprojekt som du tror skulle behövas för vår regions utveckling och då menar jag norra Kalmar län. Tillväxtverket har gett pengar till fem kommuner som ska utveckla sina orter till en internationell marknad inom besöknäringen. Arbetsgruppen med Annie Johansson, Mikael Ahlerup, Carolina Leijonram, Kjell-Åke Hansson, Joakim Carlqvist, och Patrik Kinnbom har en mycket viktig uppgift att hitta de hållbara projekten som blir självbärande och utvecklas organiskt med lite starthjälp. Vore värdefullt att koppla forskning till dessa satsningar om det vore möjligt för att hjälpa till att göra uppföljning och jämförande studier kring vad som definierar det lyckade tillväxtprojektet. Förutsättningar finns i Vimmerby, därom råder inga tvivel, påhittighet, entreprenörsanda, kreativitet, kultur , arbetsglädje och nyfikenhet präglar bygden. Ansvar, mod och fantasi helt enkelt som gör orten till Världens bästa Vimmerby!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar