lördag 15 september 2012

Insändarsvaret i Vimmerby tidning idag

Svar till Björn Boethius.
Då Björn kritiserar planerna på utbyggnaden missar han poängen med Centerpartiets kritik mot beslutet. Mycket av hans kritik bygger på att det var bättre förr. Däri ligger den grundläggande bristen i resonemanget.
1. IT-infrastrukturplanen som kommunen kommer att anta beskriver arbetet med byalag och det råder ingen politisk oenighet om att det är ett framgångsrikt arbetssätt. Det är ett arbetssätt som dessutom ITSAM praktiserat tidigare i medlemskommunerna. Det är dessutom en beprövad metod som användes då man byggde ut elnäten på landsbygden i tidigt 1900-tal.
2. Vi är inte kvar i ett reglerat samhälle och vi har inget Televerk kvar. Om det kan vi ha olika åsikter men det moderna samhället är i stora drag betjänt av avregleringarna. Med Televerket tog det tid innan alla hade tillgång till telefon på landet. Utbyggnaden skedde under en 50-års-period. Nu vill vi inte vänta så länge.
3. Mönsterås är ett bra exempel och man är mycket målmedvetna i denna Centerstyrda kommun. Man har dock en god ekonomi, är till arealen hälften så stor som Vimmerby och har därför kraft att genomföra en investering i den här storleksklassen. Centerpartiet i Vimmerby är inte emot att kommunen bygger nät men i första hand ska vi utnyttja de kommersiella krafterna. Vi tror att det är bra att det kommer in investeringskapital utifrån så vi kan använda kommunens investeringsutrymme till vård, skola och omsorg.
Centerpartiets huvudkritik gäller byggnation av parallella stomnät. Vi har i början av 2000-talet satsat mycket pengar på att bygga stomnät till de flesta telestationer och den investeringen vill vi använda istället för att göra den en gång till. Vi är naturligtvis inte ute efter att förminska behovet av IT-infrastruktur, tvärt om anser vi det vara väldigt viktigt att så snabbt som möjligt kunna hitta en lösning för de fastigheter i kommunen som i dagsläget har de sämsta förbindelserna.Det vi önskar är att göra det på ett för skattebetalarna så billigt och effektivt sätt som möjligt. Givetvis med hänsyn till såväl kvalitet och utbud som en helhetsbild av kommunens investeringsbehov. Det vi vänder oss emot är att gå in i stora investeringar utan ekonomiska underlag, och utan att först ha undersökt ekonomiska förutsättningar för alternativa lösningar. Vi har flera gånger poängterat att vi inte är emot fiberutbyggnad, tvärt om anser vi ju precis som Björn Boethius att det är just i kommunens mest glesbefolkade områden som kommunen behöver sätta in stora resurser utifrån ett rättviseperspektiv, för att inte lägga för stort ansvar på de enskilda fastighetsägarna i glesbygden.
Om kommunen sedan i förlängningen skall äga sitt eget nät eller inte, det återstår att se. Vi vill därför utreda flera alternativ innan vi går till beslut. Hur ser ekonomin ut i den lösning som Hultsfred har beslutat? Villkoren och förutsättningarna skiljer mellan olika kommuner och det som är billigt och bra på ett ställe behöver inte vara det på ett annat. En demokratisk process med breda diskussioner samt samtal med Telia/Skanova och ITSAM om grundförutsättningar för Vimmerbys bredbandsutbyggnad krävs för en kostnadseffektiv strategi för bredbandsutbyggnaden i vår kommun. Centerpartiet tar denna fråga på största allvar och vill bidra till Vimmerbys hållbara framtid ur ett brett och heltäckande perspektiv genom att kräva tydliga och klara spelregler för byalagens utbyggnad och hur Vimmerby kommun vill stötta de byalag som redan formerat sig och de byalag som tillkommer i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar