måndag 27 augusti 2012

Förnybar energi och de gröna näringarnas och landsbygdens lösningar!

Nedan finns mitt och Leif Larssons svar på Börje Forss svar på vår insändare om kärnkraft i Vimmerby tidning. Insändarna har varit publicerade vecka 32 http://www.vimmerbytidning.se/article/articleview/48740/1/198/och 33 men tyvärr ansåg Vimmerby tidning att den var för lång och istället för att korta ner den så publiceras den här och på Centerpartiet i Vimmerbys hemsida.

Börje Forss har svarat på vår insändare om att kärnkraften är dyr, onödig och miljöfarlig. Att en folkpartist försvarar sitt partis argument är i sig inget uppseendeväckande, men vi väljer att bemöta hans argument.


Börje Forss påstår i sitt svar på vår insändare att Ingela Nilsson Nachtweij har sagt att vi behöver alla energislagen för att det ska räcka. Det argumentet är riktigt, just därför ska vi inte göra oss ännu mer kärnkraftsberoende utan låta de långsiktiga energikällorna få utrymme.

Vi behöver alla de förnybara energislagen och det behöver byggas smarta elnät för att de ska samverka på ett bra sätt. Vattenkraften i Norrland måste samspela med vindkraft i söder och så vidare. Lokal småskalig produktion måste också effektivt kunna levereras ut på elnätet så att småskalig elproduktion stimuleras. I synnerhet i södra Sverige behövs mer elproduktion och då kan landsbygden bidra på många sätt med förnybar produktion. Solelproduktion till exempel visar tydliga tecken på att bli ett mycket intressant energislag för den svenska marknaden, tack vare teknikutveckling och många intresserade personer som vill investera i förnybar elproduktion, till sig själv och till samhället. Satsningar på lokal energiproduktion skapar sysselsättning och ger förutsättningar för en levande landsbygd. Decentraliserade satsningar skapar förutsättningar för ett hållbart Sverige.

Muterade fjärilar runt Fukushima och många rapporter från Tjernobylområdet får oss också att hävda att kärnkraften är en återvändsgränd. Kärnkraften kommer aldrig att vara en trygg och säker energikälla. Hela kärnbränslekedjan från uranbrytning till slutförvar visar detta.

Uppgivenhet är en olycklig känsla hos många som resonerar att det inte finns några alternativ till en utbyggnad av svensk kärnkraft för att klara vårt lands energiförsörjning. Beräkningar visar att kostnaden per kilowattimme nyproducerad kärnkraft vida överstiger kostnaden för nyproducerad el av förnybara energislag som biokraftvärme, vindkraft och solelkraft och effektivisering av befintlig vattenkraft mm. Skälet är bland annat att det är i princip omöjligt att försäkra ett kärnkraftverk. Den premien blir så stor så att lönsamheten försvinner.

Nu pågår en miljö- och säkerhetsprövning av den svenska metoden för hantering av utbränt kärnbränsle. Den prövningen får visa om avfallsfrågorna kan lösas. Innan dess finns heller ingen anledning att bygga nya kärnkraftsverk och producera ännu mer avfall.

Säkerhet och trygghet är det viktigaste för oss när vi ska bygga nya energikällor. Vågkraften testas nu och det ser positivt ut men självklart behövs det utvecklingspengar och det olyckliga blir om Sverige satsar allt krut på en ändlig energikälla som kärnkraften och inte tar chansen att bygga ut de förnybara energikällorna som kan ge ett långsiktigt hållbart energisystem.
Vad gäller den energiöverenskommelse vi gjorde mellan allianspartierna 2009 finns inget utrymme att bygga ny kärnkraft, detta främst av tre skäl:

- det kommer inte att bära sig ekonomiskt, ingenstans i världen byggs kärnkraft utan statliga subventioner, detta har vi sagt stopp för i uppgörelsen

- i och med uppgörelsen ges kärnkraftindustrin fullt kostnadsansvar för ev olyckor, det försämrar ekonomin ytterligare

- i och med uppgörelsen skapas förutsättningar för nya energislag, tex vinden som nu byggs ut snabbare än någonsin, effektivisering av vattenkarft etc, detta kommer att hålla tillgång på el på en rimligare nivå = rimligare prisbild = inte utrymme för dyr nybyggd kärnkraft.
Framtidens energi ska hämtas ur sol, fotosyntes,vind, vågor och vatten mm. Kärnkraften är dyr, onödig och skadlig för miljön, därför ska den fasas ut så snart som möjligt. Folkpartiet har också ett ansvar att vårda den energiöverenskommelse vi har.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar