fredag 31 augusti 2012

Bredband och IT i Vimmerby

Centerpartiet i Vimmerby är oroliga för att skattemedel i alltför stor utsträckning kommer att gå till IT.

Vår politik på bredbandsområdet är att den kommunala medfinansieringen i första hand skall gå till de områden i kommunen där marknaden inte är aktiv. SKL bekräftar vår politik och anser att kommunen är skyldig att testa marknaden för att slippa investera skattekronor i bredbandsutbyggnad i egen regi. Skattekronorna skall prioriteras till investeringar i kommunens kärnområden nämligen vård, skola och omsorg. Vad gäller bredband, bostäder och energi så måste vi samverka med marknadens aktörer på ett effektivt och resurshushållande sätt. Ytterligare ett skäl till vår strategi vad gäller bredbandsutbyggnaden är att kommande offentliga medel som sannolikt blir mindre än tidigare i första hand kommer att stötta just bredbandsutbyggnaden i de områden där marknaden inte är aktiv vilket innebär att kommunens medfinasiering då kan växlas upp på ett effektivt och resurssnålt sätt.

Vi vill också påverka så att ITSAM genomför datorutbyten utifrån behov och är flexibla för att exempelvis Kalle Svensson som arbetar med handläggning av myndighetsärenden har behov av effektivt mejlsystem och säker datahantering inte behöver byta dator vart tredje år. Många upplever dessutom datorutbyten som besvärliga och ofta har jag själv erfarit att datorbytet inte är utfört utifrån mitt behov utan utifrån helt andra behov. Vi vill även att ITSAM köper IT-tjänster lokalt av våra lokala IT-företag där det är möjlighet vid upphandling av specifika tjänster. Detta gynnar det lokala näringslivet. Ovanstående kan ses som ett svar på S Holmbergs insändare i dagens tidning. PS. Skall kommunen bygga eget fibernät så bör det givetvis vara transparent och läggas som ett dotterbolag till VEMAB. DS

2 kommentarer:

  1. Kommunalpolitikers vilja att gynna det lokala näringslivet är en av huvudanledningarna till att offentlig upphandling inte fungerar i Sverige. Detta är protektionism på ett lokalt plan och går helt emot det syfte som upphandlingsreglerna har i EU och i Sverige. Enligt Konkurrensverket: "Syftet med reglerna är att säkerställa fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital på EU:s inre marknad så att upphandlande myndigheter och enheter i Europa på ett öppet sätt ska kunna utnyttja konkurrensen och tillvarata det offentligas medel på bästa möjliga sätt.". Snälla kommunalpolitiker:
    - acceptera lagen
    - ge de professionella upphandlarna möjlighet att göra bra affärer istället för att tvinga dem att "rigga" upphandlingar för att gynna lokala företag

    Försök att gynna lokalt näringsliv misslyckas oftast och leder bara till överprövningar då det ej är förenligt med lagen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Offentlig upphandling är bra och fungerar oftast alldeles utmärkt. Dock finns en aspekt som jag funderar mycket kring och det är transporterna och dess betydelse för samhället. Transporter betalas till stora delar av samhället i forma v infrastruktur och vägunderhåll och man kan bara konstatera att många onödiga transporter görs i detta land. Den lokala kännedomen är också central och viktig att diskutera samt det lokala näringslivets betydelse för det öppna landskapet som vi alla vill ha när vi åker på semester. Dessa två områden har den offentliga upphandlingen inga tydliga sätt att hantera. Självklart skall konkurrensen finnas och skattemedel hanteras ansvarsfullt men det är inte alltid lätt att avgöra vad som är bäst ur en glesbygdskommuns skattebetalares perspektiv, tror jag. Tack för inspelet och jag fortsätter gärna diskussionen och min inställning är givetvis att följa lagen om offentlig upphandling när kommuner upphandlar varor och tjänster.

      Radera