onsdag 11 juli 2012

Visioner för Vimmerby!

Mina visionsfunderingar för Vimmerby 2020
Välkomna att kommentera och föreslå förbättringar. Dessa rader är de första förslagen på visioner som jag har klurat på idag: (inget av detta är processat eller diskuterat i något sammanhang men utgångspunkten är vår valplattform 2010.)

Jag vill nu börja diskutera visioner med bloggens läsare. Vad vill du att Vimmerby skall ha som vision 2020? Jag kommer att försöka vara aktiv med visionstankar här på bloggen under några juliveckor för att utveckla mina tankar om hur Vimmerby ska utvecklas i framtiden.
Under avsnittet Hållbart samhälle/ livskvalité:

• Vimmerby har en tätposition vad gäller landsbygdsutveckling och satsningar på företagande på landsbygden. Tack vare kontinuerligt arbete med lokala utvecklingsplaner tillgodoses landsbygdens utveckling och livskraft. I samklang med besöksnäringen utvecklas destinationen Vimmerby med fokus på natur och kulturaktivteter i hela kommunen. Ett rikt föreningsliv bidrar tillsammans med näringslivets utveckling med basen i de gröna näringarna: skog, lantbruk och trädgård mm. Mat- och upplevelsenäringen har vunnit många aktörer som samspelar effektivt med ”motorn” i branschen: ALV och andra betydande aktörer inom besöksnäringen.

• Förnybar energi är framträdande i kommunens energimix och det största tillskottet till kommunens energiförsörjning. Fordonsbränsle i form av biogas, biodiesel och förnybar el har utvecklats stort och utgör 50 % av drivmedelsanvändningen i kommunen inkl. bussar och lastbilar samt privatbilismen. Det nya kraftvärmeverket på Tallholmen möjliggör 100% biobränsleförsörjning av fjärrvärmen i Vimmerby och en betydande tillförsel av ånga, fjärrvärme och hetvatten produceras till industrier i tätorten Vimmerby. Elproduktionen är betydande och snart har Vimmerby 100% förnybar el tack vare kraftvärmeverket och vindkraft i kommunen.

• Avfall i kommunen sorteras effektivare och allt organsikt material rötas. Besöksnäringens avfallssortering har utvecklats och källsorteras effektivt tack vare intensivt kommunikationsarbete och investeringar i bättre insamlingssystem enligt den nya renhållningsplanen som togs fram 2012-2014.

• Vatten- och avlopp har renoverats och byggts ut på många platser på landsbygden och i tätorterna tack vare den offensiva VA-plan som Stefan Larsson m fl skapade år 2012-2014.

• Cykelstaden Vimmerby är på god väg att bli verklighet. Cykelbanor har anlagts i tätorterna i kommunen och används allt flitigare. Kommunen är föregångare och har infört subventioner för anställda som använder cykel i tjänsten och för att ta sig till och från arbetet.

• Friskvårdsarbetet i kommunen har intensifierats och alla anställda i kommunen har tillgång till ett effektivt och smart utarbetat system för att stimulera till fysisk aktivtet samt minskat droganvändnade.

• Vimmerby har blivit utsedd till årets barn- och ungdomskommun för ett effektivit visionsarbte inom BUN och en väl utvecklad fritidsverksamhet och kulturskola. Vimmerby gymnasium har en tätpostion inom dans och mediaproduktion. Naturvetenskapliga studier vid Vimmerby gymnasium har högt renommé och samverkan med Linköpings universitet och Linnéuniversitet som påbörjades i samband med byggandet av Vimmerby gymnasium , har hittat sina former och har lett till en högre samverkansaktivitet mellan gymnasiet-universitetet och det lokala och regionala näringslivet samt kommunen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar