torsdag 25 augusti 2011

Småländska starka kvinnor tar plats!

Småländskan Helena Jonsson är ordförande för LRF. Hon pratade för alla LRFs anställda igår.(moderbolaget).

Hon brukar säga: "Man får inga applåder för uteblivna försämringar" En tänkvärd tanke för alla ledare på olika nivåer i olika sammanhang.

En annan smäländska som har stora chanser att bli ledare för det NYA Centerpartiet: Annie Lööf, vet hur man "kampanjar". Sällan har jag skådat en aktivare människa i media! Vilket mediagenomslag! Bra jobbat!

Åsså kan vi minnas en annan stark kvinnlig förebild från Småland: Astrid Lindgren. Jag läser böckerna om Kati (skall ha småländskt uttal) och de är ett fantastiskt politiskt inspel från femtiotalet som i stora delar håller ännu och så är det roligt skrivet. 14-åriga dottern roas också av de härliga och rappa formuelringarna i denna ganska okända bokserie. Jämställdheten sätts i fokus och hon beskriver hur Kati vill bli självständig och tjäna egna pengar och inte gifta till sig en försörjning. På femtiotalet var denna inställning ovanlig bland unga flickor. Ibland fick man inte ta realen pga av att man var dotter och inte son. Märklig men sann inställning hos föräldrar på den tiden.

Tack Astrid och alla andra starka kvinnor som banat väg för jämställt arbetsliv mellan kvinnor och män utan kvotering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar