onsdag 22 juni 2011

Vision om Vimmerbymiljöer?

Oxarna i brons som Erik Reimhult gjort och som finns på Näktergalen har Vimmerby rätt att göra i naturlig storlek.

Familjen Karlsson, Annika och Leif, har lyft denna fråga tidigare och finansiärer har det också funnits men detta projekt har inte blivit förverkligat. Jag tror att det är på Fiskartorget som man har funderat kring att placera denna installation.

Erik Reimhult var skultör och kanske mest känd för sina träsniderier. Han bodde i Hjortenbaden utanför Västervik men var uppvuxen i Rumhult utanför Hjorted. Han ville heta Erik Rumhult men fick inte tillåtelse till det utan det fick bli Reimhult istället. Han var bror till min farmor och var mycket duktig på att forma djur i trä med såg eller kniv.

Han gjorde även skulpturer i brons och oxarna är en viktig symbol för Vimmerbys historia och skulle passa så bra att lyfta in i Vimmerbys miljö. Oxhandeln i södra Sverige hade ett av sina viktigaste centra i Vimmerby och det såldes många oxar till Falu koppargruva där oxhuden användes för att göra tjocka rep till gruvarbetet. Falukorven skapades också här av allt kött som fanns till hands.

Jag önskar att Vimmerby kunde göra en förstudie för att stärka Vimmerbys varumärke utifrån befintliga miljöer parallellt med några nya satsningar. Min tanke är att bygga vidare på de konstnärer som redan är representerade med några nya men framförallt göra enkla och Vimmerbyprofilerade miljöer som alla kan känna samhörighet med såväl Vimmerbybor som besökare. Hagar som betas med gärdesgårdar omkring skulle kunna möta den som kommer til Vimmerby. Vi skulle kunna byta ut tradiotionella "suggor" och göra "Vimmerbyska" griseknoar i stadsmiljön som Visby gjort sina "gutefårsuggor"

Som ni alla förstår är detta blogginlägg från mig endast en idé som skulle kunna få växa sig stark i en större process där man söker förstudiepengar för en satsning på Vimmerbymiljöer.

Vi behöver göra skötselplaner för exempelvis Kungsparken och helt enkelt prioritera tydligt vilka miljöer vi ska ha och vilket utseende och vilken skötsel de ska ha.

Den stora gräsplanen vid Domaregatan som är mycket ödslig skulle kunna ha en björkbacke istället. Klimatsmart är det inte att ha stora tomma gräsytor som ingen människa vistas på. Denna miljö inbjuder varken till lek eller pick nick och det vore intressant att få höra Vimmerbybornas syn på den miljön och hur den skulle kunna förbättras.

Skriv gärna ner er synpunkter i kommentarer till detta inlägg. Min avsikt är inte att en satsning av detta slag skall belasta vård, skola och omsorg utan här krävs kreativitet och en långsiktig process där man får hitta finansiering efter hand och när det finns utrymme, men all utveckling börjar med en idé och så småningom hittar man en bra väg för att utveckla Vimmerbys miljöer. Jag har stor tilltro till att vi Vimmerbybor vill och har kunskap och kompetens att göra Vimmerby vackrare. Tillsammans kommer vi att göra det men det måste få ta den tid det behöver. Tankar tar tid som Bodil Jönsson har sagt och förankring och förklaring tar också tid. Men va kul det skulle vara att visionera kring Vimmerbymiljöer tillsammans med er! Välkommen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar