tisdag 28 juni 2011

Budgetramar tagna!

Kommunfullmäktige igår kväll blev en sex timmar långdragen historia. Jag anser att det är alldeles för långa möten och risken är stor att besluten blir därefter då alla ledamöter helt enkelt är för trötta för att debattera och engagera sig på slutet av ett sex timmar långt möte. Arbetsordningen borde ändras så att de viktigaste ärendena som måste avgöras läggs först och sedan får man helt enkelt avbryta förhandlinagrna senast klockan 22 och förflytta återstående ärenden till nästa kommunfullmäktigesammanträde. Detta borde bli effektivare samtidigt måste planeringen och underlagen bli bättre. Plötsligt var siffrorna i kommunstyrelsens budget felaktiga så fullmäktige vet inte exakt vilken nivå på besparingskrav som åläggs teknik och service eller vilken storlek på utökad budgetram som kommunstyrelsen tilldelas.

Ekonomichefen var på semester och ingen i lokalen kunde redogöra för eventuella felaktigheter. Ett beslut togs dock som ingen kan veta om det är exakt rätt.

Teknik och servicenämnden hade en budget i handlingarna på 80 miljoner i budgetuppföljningen medan ramen landade på cirka 33 miljoner. Någon påstod att den första siffran inkluderar investeringsbudget men detta framgick inte tydligt i de underlag som vi hade.

Kommunalrådet har ialla fall en god ambition att inom ett halvår lära sig hur ekonomin ser ut och vad alla siffror betyder. Jag delar den ambitionen men önskar att jag förstår alla siffror inom tre månader med tanke på att vi ska lägga en detaljbudget i höst.

Fortfarande har vi ingen tydlighet vad gäller kostnader för ITSAM och sannolikt har vi 2,9 miljoner i preliminär utökad budgetram för ITSAM år 2013 om jag tolkade handlingarna rätt. Drygt 400 000 för 2012 finns i ramen, tror jag. BUNs ordförande undrar om hans nämnd har en utökad ram för att kunna delta i FAS-projektet som BUN tagit över från KS i samband med att Högskolecenter och Vuxenutbildningen flyttade till BUN. Svaret blev att han troligen har 700 000 i utökad ram av de 850 000 som behövs. Klarhet fick vi ej.

Nu får vi se framåt och göra förbättringar. Min förhoppning är att kommunchefen tar tag i detta och kräver underlag som kan förklaras av henne då hon har beviljat ekonomichefen semester vid ett sådant här viktigt sammanträde, så att dessa fadäser med otydligheter inte upprepas om ett år. Vi fritidspolitiker måste ha möjlighet att kunna ta beslut med underlag som vi kan granska och ställa frågor kring och få svar. Vimmerby kommuns medborgare förtjänar det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar